METEOROLOG ĐURIĆ NAJAVIO NOVI TOPLOTNI TALAS Objavljena detaljna prognoza: Stiže visinsko strujanje
Alo/ Ilustracija

 

On je na Fejsbuku najavio da će od danas pod uticajem grebena sa jugozapada doći do priliva veoma tople vazdušne mase sa severa Afrike, a koja do našeg područja pristiže u sklopu jugozapadnog visinskog strujanja.

- Strujanje veoma toplog vazduha potpomognuto je i uticajem snažnog ciklona iznad severozapadne Evrope i Britanskih ostrva i strujanjem veoma tople vazdušne mase u njegovom prednjem delu. Maksimalna temperatura biće danas od 34 do 38 stepeni, u Beogradu do 36 stepeni, a rashlađenje neće donositi ni jugoistočni vetar, koji će u košavskom području biti pojačan - očekuje Đurić.

Ipak, u večernjim časovima i tokom noći do severa Vojvodine očekuje se prodor oslabljenog hladnog fronta, koji je sklop napomenutog ciklona sa severozaopada Evrope, koji će doneti da vetar bude u skretanju na severozapadni, a severu Vojvodine tek ponegde ređu pojavu pljuskova sa grmljavinom ili kratkotrajne grmljavinske nepogode.

- Ovaj hladni front nastaviće put dalje prema jugoistoku, ali još više kao oslabljen, tako da će se u ponedeljak osetiti širom Srbije u vidu severozapadnog strujanja, dok će na jugu i istoku on izostatai, pa će tamo ostati veoma toplo. Nebo nad Srbijom i u ponedeljak će biti vedro, ali se posle podne i pred kraj dana u brdsko-planinskim predelima usled jačeg razvoja oblačnosti očekuje pojava lokalnih pljuskova sa grmljavinom, a deo nestabilnosti mogao bi u večernjim časovima da lokalno zahvati i centralne i severoistočne predele Srbije. Slab do umeren severozapadni vetar doneće većem delu Srbije nešto niže i malo prijatnije temperature, ali će na jugu i istoku i dalje ostatai vrelo. Minimalna jutarnja temperatura od 17 do 23, maksimalna dnevna od 30 stepeni na severu i zapadu do 36 na jugu i istoku Srbije, u Beogradu do 32 stepena - napisao je Đurić.

 

 

On kaže da će Srbiji do kraja sledeće sedmice biti sunčano, samo se u utorak i u sredu posle podne u južnim i u centralnim predelima očekuje jači razvoj oblačnosti i pojava lokalnih pljuskova sa grmljavinom, uglavnom u brdsko-planinskim predelima. Maksimalna temperatura u utorak i u sredu od 31 stepen na jugu do 35 na jugu Srbije. U drugoj polovini sedmice biće veoma toplo, uz maksimalnu temperaturu u četvrtak i u petak od 33 do 37 stepeni. Za vikend vrelo, maksimalna temperatura od 35 do 40, u Beogradu do 38-39 stepeni.

- I u narednom periodu se zbog veoma toplog vremena i vioskih temperatura preporučuje oprez i postojaće i ogromna opasnost od šumskih požara i požara na otvorenom, zbog čega ne treba paliti vatru na otvorenom, niti bacati opuške iz vozila duž puteva. Dakle, i narednih dana jug Evrope, Mediteran i naše područje biće pod uticajem vrele, suve i stabine vazdušne mase, dok će cikloni i frontalni poremećaji sa padavinskim sistemima premeštatai preko severa i zapada Evrope i severnije od Alpa. Prema trenutnim proračunima, u Srbiji će stabilno, suvo i veoma toplo biti i narednih 10 dana. S obzirom na to da je prosek maksimalnih temperatura za ovo doba godine od 27 do 31 stepen, vidimo da će one u narednom periodu biti iznad prosečnih vrednosti, neretko i za 5 do 10 stepeni više od proseka - napisao je Đurić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading