Učiteljica mi je rekla da moje dete ne ume da čita, i da je morao da nauči do polaska u školu! Sve više roditelja đaka prvaka plaća privatne časove svojoj deci, a ovo su razlozi
EPA/VALDRIN XHEMAJ

 

"Moja devojčica je savladala slova, ali kad čita, slovka ili sriče. Motiv da uplatimo nekoliko privatnih časova nije nikakva bolesna i preterana ambicija, već ne želim da se oseća loše ako većina dece bude čitala tečno ili računala i dvocifrene brojeve, a ona ne zna ni najosnovnije.

Ovako Beograđanka Ivana J., majka sedmogodišnje devojčice, objašnjava zašto se odlučila da svojoj kćerki plati privatne časove neposredno pred polazak u školu.

Mada ovo nekima može delovati pomalo šokantno, u velikim gradovima u Srbiji sve više se priča o privatnim časovima čitanja i pisanja za buduće osnovce.

Na grupama na Fejsbuku, kao i na specijalizovanim oglasnim stranama, nalaze se mnogobrojne ponude u kojima privatni profesori reklamiraju svoje usluge. Za roditelje koji se odluče za privatne časove, čas srpskog jezika za budućeg prvaka, u trajanju od 45 minuta, košta od 600 do 800 dinara, a sat vremena od 800 do 1.000. Učitelji nastavu drže na dva načina - dolaze na kućnu adresu ili privatne časove drže kod njih kući.

Po Ivaninim rečima, ona je odlučila da ćerki plati privatne časove posle savetovanja sa svojim prijateljicama čija su deca takođe imala problem kao i njena kćerka.

- Dve prijateljice su mi rekle kako su njihova deca kaskala za ostatkom odeljenja i da velika većina dece zna i da piše i da čita i osnovne računske operacije. Kažu da im je trebalo po dva, tri meseca da stignu ostale. Da ne bismo došli u tu situaciju, odlučili smo da budemo spremni - kaže majka sedmogodišnje devojčice.

Učiteljica mi je rekla da moje dete ne ume da čita, i da je morao da nauči do polaska u školu! Sve više roditelja đaka prvaka plaća privatne časove svojoj deci, a ovo su razlozi

EPA/VALDRIN XHEMAJ

 

 

Njena sugrađanka S. L. je već preživela slične probleme pre godinu dana. Kako kaže, bila je nesvesna da problem postoji dok nije dobila neprijatan poziv od učiteljice kada joj je sin krenuo u prvi razred.

- Sin mi je prošlog septembra krenuo u školu i onda me je negde u novembru nazvala njegova učiteljica i rekla da moj sin ne može da prati nastavu.

Za nju je to bio šok i ona je pitala učiteljicu zašto je to problem kada bi to trebao da nauči u prvom razredu.

Učiteljica je odvratila “da je dečak morao da nauči pre prvog razreda da čita”

- Ona je rekla da je on bio dužan da dođe u školu sa tim znanjem. Ja sam iskreno mislila da ga šaljem u školu da nauči da čita - rekla je S. L.

Kako kaže, ona je primetila da njen sin ne može da isprati gradivo i da ne napreduje dovoljno, a da su mu najveći problem zadaci iz matematike, gde se mnogo čitalo.

- Primetila sam da se ne snalazi u matematici, gde je istovremeno morao da čita i računa. Shvatila sam da moram da mu pomognem. Uzela sam privatnog profesora, odnosno učiteljicu iz druge škole. Časove mu je držala dva puta nedeljno, puna tri meseca - kaže ogorčeno ova Beograđanka.

Iako su naše sagovornice iz Beograda, ovaj problem nije vezan isključivo za prestonicu.

Učiteljica mi je rekla da moje dete ne ume da čita, i da je morao da nauči do polaska u školu! Sve više roditelja đaka prvaka plaća privatne časove svojoj deci, a ovo su razlozi

EPA/VALDRIN XHEMAJ

 

 

“Upravo sam saznao da većini dece od šest godina u Novom Sadu roditelji plaćaju privatne časove kao pripremu za prvi razred”, napisao je jedan Novosađanin na Tviteru i nesvesno pokrenuo oštru polemiku na ovoj društvenoj mreži.

Nepismeni posle predškolskog

Uzimanje privatnih časova nije novost. Roditelji učenika i u osnovnoj i u srednjoj školi neretko plaćaju privatnim profesorima da njihovoj deci pomažu oko predmeta koji im ne idu a koji ni njima kao roditeljima ne leže. Ipak, mnogima je činjenica da mnogi predškolci i đaci prvaci uzimaju privatne časove - neverovatna.

Na grupama na fejsbuku kao i na specijalnim stranama oglasa nalaze se brojni oglasi u kojima privatni profesori reklamiraju svoje usluge. Oglasi ovakve sadržine počeli su da se pojavljuju još 2017. ali je to prošlo ispod "radara" javnosti.

Interesovanja ima, kao i potražnje, što ukazuje da postoji problem u obrazovanju.

Učiteljica mi je rekla da moje dete ne ume da čita, i da je morao da nauči do polaska u školu! Sve više roditelja đaka prvaka plaća privatne časove svojoj deci, a ovo su razlozi

Alo/ Marko Metlaš

 

 

Ipak, i dalje su ga mnogi roditelji i dalje nesvesni - dok se njima ne desi i učiteljica im ne saopšti da njihovo dete ne zna da čita i ne može da prati nastavu.

O tome da li su deci potrebni takvi časovi pitali smo Mariju Bastić, profesorku razredne nastave i pedagoškog savetnika, koja je i za naš portal Žena.rs govorila o tome

"Dete ne mora da zna da piše pre polaska u školu"

Dodatna pripremna nastava je jednostavno preveliko opeterećenje.

- Pripremni predškolski program je obavezan i ostvaruje se u trajanju od godinu dana pre polaska u školu u predškolskoj ustanovi. Dodatna pripremna nastava je po mom mišljenju suvišna i opterećujuća za mališane – kaže učiteljica Marija Bastić.

Ona ističe da dete ne mora da zna da čita i piše pre polaska u školu, ali je veoma važno da u predškolskom periodu nauči da pravilno drži olovku, koristi makaze za sečenje papira, pravilno izgovara sve glasove, crta u sveci ne preskačući listove, sluša sagovornika, samostalno koristi toalet…

- Polazak deteta u prvi razred je jedan od najlepših momenata u životu roditelja. Međutim, period prelaska dece iz vrtića u školu, iz poznate u nepoznatu sredinu, može ponekad da bude veoma stresan. Zato je važno da roditelji u tom periodu kod svog mališana podstiču samostalnost i kretivnost, neguju radoznalost i tako razvijaju njihovo samopouzdanje. Deca najlakše uče kroz igru - zato je moj savet svim roditeljima đaka prvaka da se igraju škole sa svojom decom. Podelite uloge i priprema za prvi razred može da počne – navodi učiteljica Bastić, i dodaje da ona do sada nije čula da roditelji plaćaju pripremnu nastavu za polazak u prvi razred, ali da joj je poznata informacija da se uzimaju časovi u toku nastave kao pomoć u učenju - zaključuje učiteljica.

 

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Simo

06.08.2021 06:55

Učitelji treba da nauče decu čitanju i pisanju ali kad krenu u školu