Srbija i Republika Srpska obeležavaju Dan sećanja na stradale u "Oluji", prisustvovaće i predsednik Vučić
Tanjug

Obeležavanju tog tragičnog događaja za srpski narod koji Hrvatska slavi kao dan pobede i domovinske zahvalnosti prisustvovaće predsednik Srbije Aleksandar Vučić i rukovodstvo Republike Srpske, a skup počinje u 19.30.

Republika Srpska od 2014. godine zajedno obeležavaju ovaj dan, kao dan srpskog stradanja.

Predsednik Vučić pozvao je sve građane koji žele da prisustvuju da dođu na obeležavanje, ali je zamolio i da zbog koronavirusa to ne prelazi velike brojeve.

"Da u tom divnom naselju odamo poštu poginulima i prisetimo se svih prognanih u najvećem etničkom čišćenju posle Drugog svetskog rata", rekao je Vučić.  

TANJUG/ZORAN ZESTIC

 

Srpsko narodno vijeće saopštilo je da će u ime srpskog naroda u Hrvatskoj godišnjicu "Oluje" obeležiti kao i do sada, sećanjem na stradanje srpskog naroda, ali ukazuju i da se tom prilikom ne smeju zaboraviti stradanja hrvatskog naroda.

SNV podseća da je pre 26 godina započela akcija "Oluja", koja je nakon, obimom manje, ali po posledicama jednake akcije "Bljesak", prouzrokovala istorijski egzodus Srba s područja zapadne Slavonije, Banije, Korduna, Like i severne Dalmacije.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je da je hrvatska zločinačka akcija "Oluja" bila najveće etničko čišćenje počinjeno posle Drugog svetskog rata, za koje do danas niko nije odgovarao.

Naglasio je da Srbija, koju vodi predsednik Aleksandar Vučić, nikada taj zločin prema Srbima neće zaboraviti, niti prestati da insistira na pravdi i kazni za zločince.

Printscreen/ Pink

 

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je da akcija "Oluja" predstavlja završni čin etničkog čišćenja srpskog naroda sa područja današnje Hrvatske.

"Oluja" je počela 4. avgusta 1995. godine napadom hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća odbrane na Republiku Srpsku Krajinu, zbog čega se svake godine taj datum obeležava kao dan posvećen stradalim i prognanim Srbima na teritoriji Hrvatske.

Dokumentaciono-informacioni centar "Veritas" na svojoj evidenciji ima 1.877 imena Srba poginulih i nestalih tokom i nakon hrvatske vojne operacije "Oluja".

Od tog broja je 1.228 (65 odsto) civila, od kojih su oko tri četvrtine bili stariji od 60 godina, ističe se u saopštenju te nevladine organizacije, povodom 26. godišnjice "Oluje".

Komentari (6)

Loading
Bojan

04.08.2021 11:56

To je naša moralna obaveza da odamo poštu našim žrtvama.

Aleksa

04.08.2021 11:58

Nikad zaboraviti ne mozemo i ne smemo

sasa

04.08.2021 12:20

Nikada vise boli,patnje i stradanja srpskog naroda

Marina

04.08.2021 12:23

Nikad nećemo zaboraviti ovaj zločin nad Srbima, to je bio genocid.

Lola

04.08.2021 18:06

Danas je dan tuge za mnoge Srbe, jer su na današnji dan izgubili najmilije.