SKUPO KOŠTA  Ovaj peh može da vam izvuče iz džepa više od 15.000 dinara
Tanjug

Na svu sreću ima i onih koji novčanik pronađu, pa obraduju vlasnika.

Dok ne izgubimo novčanik ili nam ga neko ne ukrade, i ne pomišljamo na to koliko sve ono što se u njemu nalazi može, ozbiljno da nas košta. Novac bez koga ostanemo, biće manji trošak u odnosu na onaj koji nas očekuje za izdavanje novih dokumenata i kartica. Dokumetaciju treba razdvajati od novca, ali mnogi to shvate tek kada sami iskuse ovakvu nevolju.

"Treba puno novca i vremena, ne možete sve tako brzo da odradite", kaže Angelina F., Beograđanka koja je pronašla novčanik i vratila vlasniku.

Najvažniji dokument koji posedujemo je lična karta, zato je najbitnije da prvo nju prijavimo najbližoj policijskoj stanici.

Cene za izdavanje izgubljenih i isteklih ličnih karata nije ista, pa ćete za izgubljenu, umesto jedne, platiti dve takse.

"Popunjavate prijavu nestanka lične karte i donosi se rešenje o oglašavanju lične karte nevažećom i to se taksira u iznosu od 1.698 dinara. Odmah po donošenju tog rešenja, prima se zahtev o izdavanju nove lične karte i to košta 1.155 dinara", kaže Dragana Đokić iz MUP-a Srbije.

Samo izrada lične karte, koštaće vas 2.850 dinara. A šta je sa saobraćajnom, vozačkom i privremenom dozvolom koje se često uz ostala dokumenta nađu u novčaniku.

"Taksa koja se prilaže uz zahtev za saobraćajnu dozvolu 3.920, za probnu dozvolu 2.214 i za vozačku 2.175 dinara", kaže Dragana Đokić.

Zbirno, za sva tri dokumenta biće vam potrebno 8.290 dinara. Najskuplje će vas ipak, koštati izdavanje novog pasoša koji ste možda nosili među dokumentima u nekom većem novčaniku - 900 dinara za rešenje o oglašavnju nestanka i 3.600 dinara za zahtev za izdavanje novog putnog dokumenta.

Ni platne kartice neće vam stvoriti manje problema. Ako su se našle u novčaniku koji ste izgubili, trebalo bi da što pre odete do banke i onemogućite njeno korišćenje. Negde ćete izradu platiti, negde ne, što će zavisiti od toga da li je kartica izgubljena, ukradena ili je u pitanju nešto treće.

I gubitak zdravstavene knjižice neće proći besplatno, jer ćete za izdavanje nove platiti oko 500 dinara.

Sačekajte sedam dana, možda se javi pošteni nalazač

Ukoliko ste ostali bez novca ili, još gore, bez dokumenata, sačekajte, ipak, da prođe bar nedelju dana pre nego što ih proglasite nevažećim jer postoje pošteni nalazači, koji će na neki način pokušati da vam vrate ono što ste izgubili.

Beograđanka sa početka priče, pronašla je ovih dana jedan novčanik i vratila ga vlasniku.

"Tu je bila kompletna dokumentacija i vrlo malo novca", kaže Angelina i dodaje da je vlasnika pronašla tako što je otišla u banku pošto je našla i kartice.

Čuvajte novčanike, jer možda nećete biti te sreće da ih pronađe neko poput Angeline.

Ako izgubite i dokumenta, vađenje novih može vas koštati papreno, često više od novca koji se u njima zatekao.

Iz onoga što smo dosad čuli, stavili na papir pa sabrali, tvrdimo, da vam ovaj peh može izvući iz džepa 15.640 dinara.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Slavica Račić RISTOVSKI

03.08.2021 09:34

Najpre su mi ukrali sva dokumenta i novac, tj novčanik. Nakon nekog vremena, s obzirom da sam odvojila dokumenta od novca, ukrali dokumenta. Toliko sam se namučila i naplaćala, ništa me ne pitajte.