ŠTA PREDSTAVLJA HOLOGRAM NA VAŠOJ LIČNOJ KARTI? Ima istorijsko značenje, a malo ljudi zna šta simboliše
Alo/Dejan Briza

Žig na prednjoj strani naše lične karte predstavlja kip "Srbija". Iako je u ruci kipa prvobitno stajala kruna kralja Petra, ona je nakon II svetskog rata zamenjena bakljom. 

Gde se nalazi? 

- Skulptura Srbije se nalazi na kupoli zgrade Vlade Srbije (nekad Ministarstvo finansija), u ulici Kneza Miloša. Područje uz ulicu Kneza Miloša je nedavno utvrđeno za prostorno kulturno istorijsku celinu. Ovaj objekat je kulturno dobro - kaže Bojana Ibrajter Gazibara, istoričar umetnosti.

Šta predstavlja? 

- Sama skultpura je alegorija Srbije. U pojedinoj literaturi se navodi Jugoslavije, međutim na osnovu toga kakoje sama skultpura izvedena, na osnovu toga što drži štit sa četiri ocila, što oko vrata ima ogrlicu na kojoj je dvoglavi orao mi sa sigurnošću tvrdimo da je u pitanju alegorija Srbije. To je jedna mlada ženska figura. U ilustrovanom listu iz 1927. je prikazana ova bronzana skultura vajara Đorđa Jovanovića na kom piše da je u pitanju Srbija. Ona je visoka preko 3 metra iako posmatramo odozdo izgleda kao da je prirodne veličine.

Zbog čega je kruna koja se prvobitno nalazilča u ruci kipa, nakon II svetskog rata zamenjena bakljom? 

- Ta kruna koju devojka drži u desnoj ruci je kruna kralja Petra. Ona je izvedena po ugledu na pravu krunu kralja Petra. Kruna kralja Petra je izlivena iz bronzane drške topa Krađorđevog tako da je to bilo simbolično i ne samo to, ona ima pozlatu. Dakle, na osnovu ove krune je kruna koju skulptura dži u ruci izvedena. Nakon II svetskog rata u trendu uklanjanja svih obeležja bivše države kraljevine ova kruna je uklonjena i zamenjena bakljom kao simbolom novog vremena, novog doba. 

Zna li se gde se kruna danas nalazi? 

- Ne. Ona je pretpostavljam pretopljena. Sa većinom tih kraljevskih insignija su se takve stvari desile. One su pretopljene ili izgubljene - završila je Bojana Ibrajter Gazibara.

Simbolika posleratnog vremena zapečaćena je bakljama na našim ličnim kartama. Bilo sa krunom ili sa bakljom statua predstavlja nepobitan deo istorije koje je ostavljeno u nasleđe budućim generacijama.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading