VREMENSKA PROGNOZA ZA CELU NEDELJU Stiže pesak iz Sahare, stižu i pljuskovi! (FOTO)
Privatna arhiva

Još jedan tropski dan je za nama, prouzrokovan fenskim efektom jugozapadnog vetra, koji je podigao temperaturu u zemlji na 40 stepeni, a najtopliji srpski gradovi bili su Valjevo, Beograd i Zaječar.

- Juče oko 14 časova, sever i zapad Bačke zahvatio je oblačni sistem sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, uz osveženje. Ovaj sistem pristigao je iz Hrvatske i to kao znatno oslabljen. Oslabljeni hladni front usloviće da danas na severu i zapadu Srbije bude i za 10 stepeni niža temperatura u odnosu na juče i maksimalna temperatura biće od 28 do 30 stepeni, u Beogradu do 29, uz pojačan severozapadni vetar, koji će dodatno rashladiti vazduh - navodi meteorolog.

Inače, kako nad našim područjem preovladava jugozapadno visinsko strujanje, u višim slojevima atmosfere nalaze se i čestice pustinjskog peska iz Sahare, pa će padavine sadržati te čestice, što će ponovo biti vidljivo na vozilima i prozorima.

U utorak i sredu pretežno sunčano, pred kraj dana uz više oblačnosti. Maksimalna temperatura biće od 30°C na severu do 36°C na jugu Srbije, u Beogradu do 32°C.

Foto: Printscreen

 

U četvrtak i petak promenljivo oblačno, povremeno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Na severu i zapadu Srbije biće znatno prijatnije i svežije, na jugu i jugoistoku i dalje vrelo. Maksimalna temperatura u četvrtak od 26°C na severozapadu do 38°C na jugoistoku Srbije, u Beogradu do 30°C, a u petak od 22°C na severozapadu do 34°C na jugoistoku Srbije, u Beogradu do 26°C.

Za vikend sunčano, uz porast temperatura i one će u subotu biti oko prosečnih vrednosti za ovo doba godine, uglavnom od 30 do 32°C. U nedelju i početkom sledeće sedmice ponovo veoma toplo, uz temperature preko 35°C. Prema trenutnim prognozama, oko 10. avgusta usledilo bi osveženje i pad temperatura za 7-8 stepeni i one bi bile uglavnom oko 30°C.

Inače, kao i prethodnih dana i narednih dana će se oblačni i padavinski sistemi u sklopu ciklona i frontova premeštatai sa Atlantskog okeana severnije i zapadnije od našeg područja, tako da će u tim predelima Evrope biti znatno ugodnije i prijatnije, ali i sa čestim grmljavinskim olujama i obilnijim padavinama. Ovi sistemi do Srbije će u sklopu hladnih frontova i ciklona stizati kao veoma oslabljeni i najviše će se njihov uticaj osetiti na severu i zapadu Srbije.

 

Komentari (0)

Loading