Beba sve manje, žene sve kasnije rađaju – šta može da promeni zabrinjavajuću statistiku
Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Svesni velikog problema, država najavljuje nove podsticaje nataliteta – izmenu zakona o trudnicama i porodiljama i čak pet puta veća davanja za rođenje deteta.

Slika iz Tašmajdanskog parka u Beogradu, nažalost ne odgovara demografskoj slici Srbije. Ni statistika se ne podudara sa odgovorima koje smo dobili od pojedinih roditelja, osim u delu da se parovi sa dvoje dece lakše odlučuju za treće i četvrto.

Gde je prvo tu je i drugo - više je fraza nego realnost. Tu se beleži najveći pad. 

Kao glavni razlog zašto se ne odlučuju za više dece anketirani roditelji navode društvene, poslovne i finansijske razloge.

Pre dve decenije, 25-ogodišnjakinje su rađale oko 30 hiljada beba godišnje, a prošle godine 12 hiljada. U istom periodu udvostručio se broj beba čije su majke starije od 40. Šta su razlozi?

"Pored mera finansijske prirode, treba ponuditi mladim ljudima da imaju širi spektar tih pogodnosti, mera i da oni prosto imaju mogućnost biranja. Nekome nije bitan taj finansijski momenat, ali je zato jako bitna mogućnost usklađivanja rada i roditeljstva", rekla je Gordana Bjelobrk iz Republičkog zavoda za statistiku.

Realnost je da će uspeh biti da ostanemo na istom 

Iako je natalitet višedecenijski problem - demografi kažu da bi svaka žena u reproduktivnom periodu trebalo da rodi četvoro dece - realnost je da će uspeh biti da ostanemo na istom. Statistika, međutim, pokazuje da je i to nemoguće. A šta je moguće?

"Na ljudima koji se bave malim bebama je da stalno ohrabruju majku, bravo, svaka čast, beba vam je mnogo lepa, pa da rodite još jedno kad ovako lepu decu rađate. I to je naravno dobar put, ali pravi put za rađanje više beba je odgovarajući socijalni program društva za koji ja mislim da ga nema", rekao je pedijatar, neonatolog Dragomir Branković. 

Svaki peti stanovnik u Srbiji stariji je od 65 godina, a tek svaki sedmi mlađi od 14.

Bonus video

Komentari (1)

Loading
Istina

01.08.2021 16:26

Muskarci! Muskarci u Srbiji, posebno u velikim gradovima, nece da se zene do kasnih tridesetih a i tada veruju da im zivot jos duguje i da su premladi da se skrase. Mnogo neudatih devojaka i neostvarenih majki koje su cekale uzalud!