Saopštenje gradonačelnika povodom najave pojednostavlјenja procedura legalizacije objekata
Privatna arhiva


„S obzirom na to da je najava pojednostavlјene legalizacije kroz novi zakonski okvir uspaničila opozicioni deo srpske političke scene, moram kao predstavnik jedne od najvećih lokalnih samouprava da dam pojašnjenje šta to znači u praksi.

Masovna legalizacija o kojoj je govorio predsednik Vučić jeste iskorak u smeru da stotinama hilјada građana omogućimo život dostojan 21. veka. Trenutni model legalizacije je ocenjen kao prespor i ne prati kapitalne infrastrukturne projekte u Republici Srbiji, što nam ostavlјa dve mogućnosti a to su da obustavimo kapitalno infrastrukturno obnavlјanje gradova i opština ili da ogroman broj građana ostavimo bez osnovnih uslova za život.

Saopštenje gradonačelnika povodom najave pojednostavlјenja procedura legalizacije objekata

Privatna arhiva

 

 

Naravno da nam ne pada na pamet da biramo između ove dve pogubne opcije, već se pojednostavlјenjem procedure otvara put za velika ulaganja u infrastrukturu, uz istovremenu zaštitu interesa građana. Na primer, u Kragujevcu je u toku izgradnja saobraćajnice koja će povezivati dva magistrana pravca (ka Gornjem Milanovcu i ka Kralјevu). Samu izgradnju iste prati zanavlјanje i delimično repozicioniranje komunalne infrastrukture. U praksi, naišlo se na veliki broj privatnih kuća bez dozvola, koje se nalaze na potezu te saobraćajnice Dragojla Dudića i isti objekti su nelegalno povezani na infrastrukturu. Sadašnjim zakonskim rešenjima predviđeno je povezivanje (voda, kanalizacija, gas, struja…) isklјučivo za objekte koji imaju upotrebnu dozvolu, što je jedino i ispravno. Konkretni objekti imaju izvedenu divlјu kanalizaciju koja je povezana na gradski sistem i godinama unazad je koriste, međutim sam projekat preseca nelegalne kanalizacione mreže i građane ostavlјa u problemu. Kako bi ti Kragujevčani mogli da žive normalan život neophodno je te objekte što pre legalizovati i obezbediti im sve potrebne priklјučke.

Saopštenje gradonačelnika povodom najave pojednostavlјenja procedura legalizacije objekata

Privatna arhiva

 

 

Ovakvi primeri su mnogobrojni i uzrokuju probleme na dnevnom nivou. U tom smislu svi mi koji smo sa tim lјudima stalno na terenu jedva čekamo da se i građanima i nama život olakša ubrzanom procedurom legalizacije objekata, posebno imajući u vidu da Kragujevac uz podršku države očekuje u narednih par godina više od 700 kilometara rekonstruisane i nove dograđene kišne i atmosferske kanalizacije.

Oni koji političare na ovu temu verovatno žive u skuplјem okruženju, lišeni svih problema i ne komuniciraju dovolјno sa svim svojim sugrađanima.“ istakao je gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.



 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading