ĐORĐE ĐURIĆ OTKRIO KAD STIŽE OSVEŽENJE Vrućine još ne prestaju, na snazi upozorenje RHMZ, a za 10 dana će biti ozbiljnih promena
Alo!/Ilustracija

U Srbiji će danas biti pretežno sunčano i veoma toplo, sa jutarnjim temperaturama od 16 do 24, najvišim dnevnim od 33 do 39 stepeni.

Samo se na severu tokom jutra može očekivati umereno oblačno, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

ĐORĐE ĐURIĆ OTKRIO KAD STIŽE OSVEŽENJE Vrućine još ne prestaju, na snazi upozorenje RHMZ, a za 10 dana će biti ozbiljnih promena

Printscreen/ RHMZ

 

U Beogradu će biti pretežno sunčano, uz slab severozapadni vetar. Jutarnja temperatura biće od 21 do 24, najviša oko 35 stepeni.

Prema prognozi za narednih sedam dana, u Srbiji se do kraja nedelje očekuje sunčano i veoma toplo vreme sa najvišom temperaturom u većini mesta od 35 do 39 C. U subotu i nedelju na severu i zapadu, a početkom nedelje i u centralnim krajevima, uz promenljivu oblačnost i manji pad temperature, moguća je ponegde kratkotrajna kiša ili pljuskovi sa grmljavinom.

Krajem perioda stiže naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, dodaje se u saopštenju.

Prognoza Đorđa Đurića

Kao i prethodnih puta i ovaj toplotni talas uzrokovan je advekcijom veoma tople vazdušne mase sa severa Afrike, koji je u sklopu jugozapadnog visinskog strujanja stigao do našeg područja i Balkanskog poluostrva. Još vrelije je u regionu. U Albaniji je 43°C, u Demir Kapiji (jugoistok Makedonije) 42°C, u Podgorici, Mostaru i Đevđeliji je 41°C, a 40°C beleži se u Skoplju i u Tuzli.

ĐORĐE ĐURIĆ OTKRIO KAD STIŽE OSVEŽENJE Vrućine još ne prestaju, na snazi upozorenje RHMZ, a za 10 dana će biti ozbiljnih promena

TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ bg

 

Jugozapadno visinsko strujanje uslovilo da je ponovo sa severa Afrike stignu i čestice peska iz Sahare, pa je prethodnih dana u predelima sa slabim padavinama bilo kiše sa česticama pustinjskog peska, što je naročito vidljivo na vozilima i prozorima.

U četvrtak sunčano. Nakon što jutarnja temperatura i u četvrtak u većem delu Srbije bude iznad 20°C (tropska noć), a u Beogradu 24°C, samo na jugu i jugoistoku Srbije, na planinama i u kotlinama biće prijatnijih 16 do 19°C, maksimalna temperatura tokom dana biće od 33°C na severozapadu do 39°C na istoku i jugoistoku Srbije, u Beogradu do 34°C.

U petak i u subotu u Srbiji i dalje sunčano i veoma toplo, uz maksimalne temperature od 34 do 38°C, u Beogradu do 36°C. U subotu pred kraj dana ponegde na severu i zapadu Srbije razvoj konvektivme oblačnosti i ređa pojava pljuskova sa grmljavinom.

U nedelju sunčano i vrelo, uz maksimalne temperature od 36°C na severu i zapadu do 42°C na istoku i jugoistoku Srbije, a posle podne i uz pojačan jugozapadni vetar, koji će biti fenskog efekta i dodatno zagrevati vazduh.

Pred kraj dana do Vojvodine će uslediti prodor hladnog fronta, koji neće biti izražen u vidu padavina, ali hoće u vidu osveženja, uz prolazno naoblačenje i pojačan severozapadni vetar, a tek ponegde može biti pljuskova sa grmljavinom. Prodor svežije vazdušne mase iznad vrele podloge može da uslovi i da atmosfera burno odreaguje i da bude jačih grmljavinskih nepogoda, ali samo lokalno i na malom prostoru, tako da se značajnije padavine ne očekuju.

ĐORĐE ĐURIĆ OTKRIO KAD STIŽE OSVEŽENJE Vrućine još ne prestaju, na snazi upozorenje RHMZ, a za 10 dana će biti ozbiljnih promena

TANJUG / MILOS MILIVOJEVIC/ bg

 

Ovaj hladni front doneće iza sebe i prodor svežije vazdušne mase sa severozapada i iz oblasti Alpa preko Panonske nizije. Ovaj oslabljeni hladni front u ponedeljak će preći i preko ostalih predela Srbije, ali će do juga i jugoistoka Srbije stići tek posle podne, pa će maksimalna temperatura u tim predelima pre prodora hladnog fronta biti do 39-40°C, na severu i zapadu Srbije znatno prijatnije, do 31-32°C.

Nakon kratkotrajnog osveženja početkom sledeće sedmice i pada temperatura za 5 do 7 stepeni, sledi novi priliv vrele vazdušne mase sa jugozapada i tako bi se zadržalo prema trenutnim prognozama bar do kraja prve dekade avgusta, nakon čega bi sa severozapada usledilo osveženje sa padavinama.

Iako nas oko 2-3. avgusta očekuje manje osveženje, značajnijih padavina na području Srbije neće biti narednih 10 dana, osim u vidu da ponegde bude kraćih lokalnih pljuskova sa grmljavinom.

Tokom toplotnog talasa sa veoma visokim temperaturama, u periodu od 10 do 16 časova ne treba se izlagati suncu duže od 10-15 minuta bez adekvatne zaštite, jer su vrednosti UV zračenja veoma visoke. U najtoplijem delu dana aktivnosti na otvorenom treba smanjiti na minimum, jer su temperature veoma visoke. Oprez je neophodan i u saobraćaju i da se na put ne kreće u najtoplijem delu dana, a redovno treba praviti i kraće pauze.

Razlika u temperaturi između klimatizovanih prostora i spoljne sredine ne treba biti drastična. Ulazak u vodene površine treba biti lagan, jer razlika između temperature vazduha i vode, ali i tela može biti ogromna. Inače, zbog veoma visokih temperatura i suvog vremena, postoji ogromna opasnost od izbijanja i širenja šumskih požara i požara na otvorenim površinama, zbog čega je neophodan ogroman oprez i da se ne pali vatra u šumskim kompleksima i na otvorenim površinama.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading