"NEMAŠ AUTO? NEĆEŠ NI JESTI!" Rešila da savije tabak i tuži Mekdonalds, jer su odbili da joj prodaju hranu!
Foto: Alo.rs

Sirotinjo, i bogu si teška! Ova poslovica poznata je vekovima, a primenjiva je gotovo u svakom trenutku. Ovog puta nepravdu prema ljudima lošijeg imovinskog stanja primetila je i rešila da ispravi Beograđanka Kristina G., koja je na svojoj koži osetila diskriminaciju na osnovu imovinskog statusa i to zato što nije imala auto!

Naime, ona je pokušala da naruči hranu u Mekdonalds restoranu, ali nije mogla da je dobije jer, kako kaže, nema auto.

- Osetila sam se izuzetno uvređeno i postiđeno nakon što su radnici i šef smene u Mekdonalds restoranu odbili da me usluže. Naravno da mi je jasno da je Mek drajv samo za automobile, ali pošto nije bilo nijednog automobila, a deo za nas smrtnike koji nemamo automobil nije radio, ja sam najljubaznije pitala da me usluže, ali oni su me odbili i oterali - priča ona za Alo!.

Kako dodaje, pita se gde je granica takvog ponašanja.

- Da li ja mogu da zabranim ulaz u svoju prodavnicu ljudima na osnovu njihovog izgleda, statusa ili rase, ako uspem to da opravdam praktičnim ili bezbednosnim razlogom? Odmah mi je pala na pamet scena iz filma „Život je lep“, kada na vratima prodavnice u doba nacizma piše: „Zabranjeno za Jevreje i pse.“ - dodaje. 

Prema njenim rečima, u pitanju je čista diskriminacija, zbog čega je pisala povereniku za zaštitu ravnopravnosti.

- Takva diskriminacija bi morala da bude kažnjena i obustavljena. Zamolila sam poverenika da ljudima pomogne bar predlogom šta su dalji koraci borbe - objašnjava ona.

Iz kompanije Mekdonalds za Alo! kažu da poštuju sve zakone, kao što rade i u svakoj državi u kojoj posluju.

- U ovom slučaju nema nikave vrste diskriminacije jer gosti koji su pešaci mogu da kupe željene proizvode u samim restoranima. Mek drajv usluga, od uvođenja, u celom svetu funkcioniše po istom principu i najvišim standardima. Na Mek drajv šalterima se uslužuju isključivo gosti koji dolaze automobilima i motociklima, što i sam naziv usluge sugeriše. Pešaci se ne uslužuju na ovom šalteru, kako zbog koncepta usluge koji je organizovan prema potrebama vozača motornih vozila, a tako i zbog bezbednosnih razloga - rekli su nam iz Meka.

Foto: Alo.rs

 

 

Šta kaže poverenik za ravnopravnost?

 

Ekipa Alo! kontaktirala je Kancelariju poverenika za ravnopravnost, odakle smo dobili odgovor da je ovo delikatno pitanje, te da bi pravnici morali detaljnije da se pozabave da li se ovakvo postupanje može smatrati diskriminacijom.

- U ovoj konkretnoj situaciji bismo morali da sagledamo i druge činjenice, poput vrsta usluge za koju je restoran registrovan, mogućnost pružanja usluge na drugi način i sl. Činjenica da neko poseduje ili ne poseduje automobil, sama po sebi ne ukazuje na njegovo/njeno loše, odnosno dobro imovno stanje – rekla je poverenica za ravnopravnost Brankica Janković.

 

Glad im probudila maštu

Širom sveta mnogi su pošli za Kristininim primerom i pobunili se protiv ove politike franšize Mekdonalds. Zato su, dok ne nađu način da ih pobede, rešili da im doskoče. Tako su dolazili četvorotočkašima od kartona, balona, na točkovima od rolšua, rolera ili dečjim karting autićima.

Foto: Alo.rs

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (3)

Loading
Despot

29.07.2021 07:43

Kristina nije osetila diskriminaciju ni na jedan nacin ovim postupkom radnika restorana, Kristina je samo osetila posledice svoje odluke da se ponasa kao retard jer nije zelela da ceka u redu sa ostalim ljudima, vec je zelela da bude usluzena odmah, na mestu koje nije predvedjino za seljancure bez motornog vozila

Kaja

29.07.2021 08:07

Bas su im doskocili. Pravi nacin bi bio da svi odbiju da koriste njihove usluge. Onda bi videli kako bi se izvinjavali i molili da dodjete. Da li narod, ne samo kod nas, nego u celom svetu, ima imalo pameti. Za svoje pare da nekog molite i trazite neke zastite. Pozovite narod, bar sada se ima putem cega, da ih bojkotuju, pa neka sami jedu svoje splacine.

Pera Detlic

29.07.2021 08:56

Ja sam auto prodao i trenutno ga nemam sta to znaci da moram da odem u UniRent,Menadzer rent a car,Autorent da iznajmim auto da bi me usluzili.Bezobrazluk.