DRŽAVA POMAŽE MAME I BEBE Za prvo dete 5.000 evra, pomoć pri vantelesnoj oplodnji: Nove mere za podsticaj rađanja na snazi od septembra?
Foto: Youtube/Printscreen

Najavljujući nove poteze države u borbi sa belom kugom, ovo je poručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je u utorak ugostio mlade sportiste sa Kosova i Metohije, iz Republike Srpske i dijaspore, učesnike kampa "Srbija te zove 2021" i naglasio da je podsticanje rađanja jedan od nacionalnih prioriteta.

On je odbacio da najavljeni populacioni potezi, koji podrazumevaju i iznos od 5.000 evra za prvo dete, imaju veze sa politikom i približavanjem izbora.

- Moramo da razmišljamo šta nas čeka u budućnosti. Ovaj iznos bio bi sveukupna podrška rađanju, a njome bi se finansijski oslobodili gradovi koji sada izdavajaju sredstva u tu svrhu. Beograd tako daje oko 20 miliona za novorođenu decu. Država bi preuzela tih 100.000 dinara koje daje grad Beograd, a dodala bi još 300.000. Plan je da to ukupno bude približno 5.000 evra po rođenom detetu - naveo je Vučić.

DRŽAVA POMAŽE MAME I BEBE Za prvo dete 5.000 evra, pomoć pri vantelesnoj oplodnji: Nove mere za podsticaj rađanja na snazi od septembra?

Ilustracija

 

Šef države je naglasio da će opštine i gradovi novac za novorođenčad moći da preusmere na druge probleme. Ova stimulacija, kako je rekao, sigurno će važiti za prvo dete, kako bi se podstakle majke da ranije rađaju, naročito u siromašnijim krajevima Srbije.

Kako je pojasnio šef države, u planu su tri velike promene. Priprema se povećanje novčane naknade za trudnice i porodilje, zatim rešavanje određenih zakonskih poteškoća koje se tiču zarada trudnica i porodilja, kao i pojednostavljivanje birokratskih procedura za vantelesnu oplodnju. Biće promenjen i prag godina žena, do kojih će država finansirati pokušaje vantelesne oplodnje.

Sve zajedno, očekuje se da nove mere bar donekle doprinesu povećanju broja dece, jer je depopulacija glavni problem države.

Uz konstataciju da je bilo napada kako je rađanje pitanje ekonomskog statusa i očekivanja, Vučić je primetio da tamo gde žive najbogatiji imamo najmanje dece.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Koliko Kosta

28.07.2021 13:21

Ovo mi lici na los poslovni potez, to ce biti dobro samo za neradnike i dr manipulatore. Bolje kupite nezenjim momcima djevojke i nesto sto bi olaksalo zivot tim ljudima. Samo jos da nabavimo kvocka majke. Ne mogu ni da pomislim da bi moje sinove imao radi nekih eura, gadio bi se sam sebi. Da li nam trebaju kupljeni potomci i ko ce oni biti.