SRPSKI METEOROLOG OBJAVIO DETALJNU PROGNOZU ZA AVGUST Zna se kakav mesec sledi, ali i gde će biti čestih padavina
Alo/ Ilustracija

Prema podacima dugoročnog prognostičkog sistema ECMWF-a (EPS), posle veoma toplog početka meseca, posle 03. avgusta će ojačati uticaj Atlantika, ali on svakako neće biti preovlađujući faktor razvoja vremena u drugom, letnjem, mesecu ove godine.

Period posle 02. pa do 06. avgista bi verovatno doneo osveženje, posebno zapadnim i severnim predelima regiona, jer bi prodor svežijeg vazduh sa Atlantika ipak bio relativno slab. Posle kraćeg otopljenja oko 08. avgusta bi ponovo moglo osvežiti, ovaj put malo jače te bi period od 08. avgusta do oko polovine meseca doneo temperature oko proseka, dok bi one na zapadu i severu možda povremeno bile i malo ispod proseka.

Drugi deo meseca je sinoptički jako složen, od 16. do oko 22. avgusta bi ponovo moglo biti toplije, ali upitno je koliko bi visoko išli maksimumi, obzirom da bi se uticaj Atlantika svakao zadržavao nad zapadnim i središnjim predelima Evrope. Sam kraj meseca bi mogao doneti konkretiju promenu, ali to je za sada samo u sferi spekulacije.

Početak meseca bi trebalo biti i znatno suvlji od proseka, dok posle 02. avgusta nad zapadom i severom regiona može biti češćih pljuskova.

Deluje da bi istočni i jugoistočni deo regiona na neke konkretnije padavine čekao barem do oko 08. avgusta ako ne i malo duže, dok za primorje u ovom momentu nema signala za konkretnije padavine.

 

 

Druga polovina meseca bi donela prvo padavine oko proseka, dok bi kasnije moglo postati i malo suvlje od proseka. Za padavine je važno napomenuti, da dugoročni model ne može pokazati lokalne anomalije količine padavina koje su leti kod grmljavinskih pljsukova vrlo česte, a posle 16. avgusta je signal za odstupanje od proseka vrlo slab.

Sumirano, pred nama bi trebalo da bude tipičan avgust, sam početak bi bio veoma topao, posle 03. avgusta bi vrućina polako popuštala, a period od 08. do oko 16. avgusta bi moglo obeležiti svežije vreme uz češće pljuskove, dok bi se zatim toplo vreme moglo vratiti, dok pred sam kraj meseca može uslediti nešto jače osvežnje.

Ova pretpostavka ECMWF-a se uklapa u simulacije ostalih modela tako da bi pred nama temperaturno trebalo da bude mesec oko ili malo iznad proseka, dok bi padavinski na jugu i istoku i dalje bio vrlo siromašan.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading