PROFESOR VUJANIĆ O KAZNENOJ POLITICI U SAOBRAĆAJU  Bekstvo sa mesta nesreće moglo bi postati krivično delo
Alo!/Dejan Briza

Bekstvo vozača sa mesta nesreće regulisano je kao prekršaj, a ne krivično delo, ali, ako bi se  zbog učestalosti ovakvih dela u našoj skupštini zaključilo da ta kazna mora da se promeni, ili ukoliko građani sami iniciraju zahtev da se zakon promeni, skupština bi bila dužna da ponovi razmotri kaznenu politiku za jedno takvo delo.

Kako objašnjava profesor u penziji Saobraćajnog fakulteta u Beogradu Milan Vujanić, povodom učestalih slučajeva bekstva vozača sa mesta nesreće koju su izazvali i ostavljanja povređenih bez medicinske pomoći, ovaj prekršaj ipak ima nekoliko različitih aspekata.


"Prvi je pitanje da li je bilo povređenih lica. Ako jeste, onda se postavlja pitanje da li je to povređeno lice ostavljeno bez pomoći. Ako se dogodi sudar na primer van naseljenog mesta, u toku noći, a vozac napusti mesto nesreće i ostavi teško povređenog pešaka koji na kraju umre od posledica udesa, onda je taj vozač napravio izuzetno teško delo, koje se kvalifikuje kao prekršaj, ali koje može biti kažnjivo i do tri godine zatvora", ukazuje Vujanić.

U drugoj situaciji, navodi on, kada vozač udari pešaka i, na primer, vidi u retrovizoru da je iza njega vozilo Hitne pomoći koje se zaustavilo kod povređenog i siguran je da će povređenom biti ukazana medicinska pomoć, vozač u tom slučaju nije ostavio lice bez medicinske pomoći.

Na pitanje zbog čega u Srbiji ovo nije kvalifikovano kao krivično delo, profesor Milan Vujanić je odgovorio da je skupština ta koja donosi zakone.
"Njihov je zadatak da donose zakone. Ako je parlament, uzimajući u obzir sve aspekte ovog dela, doneo takav zakon, onda je to nešto što moramo da prihvatimo", rekao je on ali nije isključio mogućnost da taj zakon bude promenjen.

Javnost je proteklih dana veoma potresla smrt devetogodišnjeg dečaka koga je na Karaburmi, na pešačkom prelazu, udario bahati vozač koji je zatim pobegao sa mesta nesreće.

On je ubrzo priveden ali je pušten da se brani sa slobode. To je izazvalo veliko uznemirenje građana koji su održali nekoliko protesta i nasilni vozač se ipak našao u pritvoru a javnost za njega traži primerenu kaznu učinjenom zločinu.

 

Komentari (0)

Loading