GORE NEGO U STAROM GRADU Novi Beograd odavno nije novi, stare fasade na svakom koraku
Alo.rs/V.Đ.

 

Iako ima mnogo gradilišta, Novi Beograd odavno nije novi. Veliki je broj zgrada čije su fasade zrele za rekonstrukciju, pa stručnjaci tvrde da su tamo fasade u gorem stanju, nego u Starom gradu. 

Novi Beograd ne liči baš u svakom svom delu na svoje ime. Ponegde su fasade stare četiri i više decenija, a sanacija košta toliko da stambene zajednice uglavnom odustaju od te ideje. U svim blokovima je slična situacija, materijali koji su tada bili dostupni bili su montažni parapeti u kombinaciji sa betonskim pločama. Rok trajanja tih materijala je odavno istekao, pa faktički mnoge zgrade i nemaju fasadu.

"Nema tu otpornosti, sve imaju jako lošu termičku, zvučnu i hidroizolaciju, i to sve mora da se sanira, od stolarije pa do izolacije a kompletne fasade i sam laik vidi da to mora da se uradi", kaže Goran Rodić, predsednik Građevinske komore Srbije.

Privremena rešenja, poput onog u bloku 63, nisu dovoljna.

"Mi smo nedavno uspeli preko Stambenog da izdejstvujemo da nam dođu alpinisti jer su delovi fasade padali. Oni su pod kontrolisanim uslovima to odvalili da se ne bi nesreće dešavale. Dakle to je sanacija, nije nikakva rekonstrukcija, i dalje se vidi armatura. Ono što je nama potrebno i okolnim zgradama je renoviranje fasade. To renoviranje mnogo košta", kaže stanar Ivan Milošević.

Stanje fasada na Novom Beogradu je, kako tvrde neki stručnjaci, čak kritičnije nego u centru grada."Po nekim podacima u Beogradu ima preko 200.000 tih fasada koje su zrele za renoviranje. Za sada možemo dobiti ponudu od Gradskog stambenog i od vojno stambenog, oni isto održavaju dosta zgrada u gradu, a daju ponude za sanaciju fasada", navodi profesionalni upravnik Milan Miladinović.

Cene se razlikuju, a kod privatnih firmi moguće je naći povoljniju ponudu. Ipak, u tim slučajevima, kažu upravnici, često kvalitet radova nije zagarantovan."Kada sanirate fasadu onda ste potencijalno automatski rešili i niz drugih problema koji mogu da se jave", napominje Igor Ćurčić iz JP "Gradsko stambeno", a pre svega, bolja je izolacija.

"Obratio sam se skoro pismom generalnom direktoru toplane gde sam mu rekao da smo mi naš zadatak izvršili i da ih molimo da oni nama sada izađu u susret i da uslugu grejanja plaćamo povoljnije. Još nisam dobio odgovor ali se nadam da ću ga dobiti uskoro", kaže upravnik Spasoje Gigić.Kako napominju iz Gradskog stambenog, interesovanje za ovu vrstu sanacije, nakon koje se dobija energetski pasoš, znatno je manje nego što problem zaslužuje, ali s obzirom na to da obnova fasada može da košta i više od deset hiljada evra, to i ne čudi.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading