PIJANI VOZAČ POKOSIO PAVLA (16), DOBIO SAMO 3,5 GODINE Zašto su kazne u saobraćaju male čak i kada UBIJETE nekog
TV PRVA/PRITNSCEEN

L. G. (38), koji je osumnjičen da je u nedelju uveče na pešačkom prelazu na Karaburmi pokosio dvojicu dečaka i njihovog oca, koji je sa njima prelazio ulicu, pa pobegao s lica mesta, juče je odlukom Prvog osnovnog suda u Beogradu pušten da se brani sa slobode.

"Smatram da je sudska praksa prilično blaga kada su u pitanju teške saobraćajne nezgode. Mogao bih da kažem da je život najjeftiniji u saobraćaju.Mi nećemo visokom kaznom vratiti u život nekoga ko je poginuo, nećemo mu vratiti ruku ili nogu bez koje je ostao, ali ćemo poslati vrlo jasnu poruku da smo protiv toga. Prosto ne razumem i ne slažem se sa blagom kaznenom politikom kada su u pitanju počinioci teških dela protiv bezbednosti saobraćaja", rekao je za TV Prva Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

On je objasnio da kazne koje su u zakonu nisu male, ali da izrečene kazne često budu...

"Zaprećene kazne nisu male. Ako je u pitanju nehatna smrtna saobraćajka kazna je od jedan do osam godina, a ako je sa umišljajem od dve do 12 godina. Da pojasnim, kao umišljajna saobraćajka smatra se ukoliko je vozač upravljao pod nedozvoljenim dejstvom alkohola, ako je prošao kroz crveno, ili bila u pitanju izuzetno velika brzinu. Međutim, iako zakon daje prilično veliki raspon, uvek se teži da se izreknu kazne bliže minimumu. S druge strane, mislim i da bi tužilaštvo i pravosuđe generalno mogli da promene praksu što se tiče kvalifikacije umišljaja. Ustaljena je praksa da je to neka od tri prethodno navedenih stvari, ali gledajte, ako udarite pešaka prilikom nedozvoljenog preticanja vozila koje se zaustavilo da propusti tog istog pešaka, onda tu ne možemo da govorimo o nehatu.Ako vam se pojavi pešak na pešačkom, ne možete vi olako da držite da se pešak neće pojaviti. Ne možete da kažete 'on je olako držao da se pešak neće pojaviti'", istakao je Okanović.

Saša Stanković, otac čijeg je sina Pavla ubio vozač na pešačkom prelazu, takođe je bio gost emisije. On se složio sa Okanovićem da su kazne previše blage, jer je čovek koji je usmrtio njegovo dete osuđen na samo tri i po godine zatvora.

"Smatram da je kazna neprimerena i da bi morale da budu mnogo strožije kazne. To znači da se prvo kaznena politika pooštri", istakao je on, pa opisao prošlogodišnji događaj koji mu je promenio život:

"Pavle se tog dana, 22. juna prošle godine, vraćao iz grada i bila je kiša i nevreme. Izašao je iz autobusa, vratio se tridesetak metara do pešačkog prelaza, uradio sve što je propisno i pre nego što je stupio na pešači, pogledao je da se uveri da li je bezbedno. Vozač autobusa je to svedočio i rekao da je to Pavle uradio, jer je stao da on pređe ulicu. Na polovini ulice je pogledao desno i nije očekivao da će naići pijani vozač (1,14 promila) koji je vozio brzinom veće od dozvoljene. On mu je došao s leve strane jer je obilazio autobus. Pavle ga nije očekivao jer je gledao desno. Udario je i ubio Pavla. Ukupna kazna mu je tri i po godine", rekao je potreseni otac.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading