ALO SAZNAJE Šta će biti sa školskom nastavom zbog novog soja virusa, u planu rezervni modeli
Alo/ Marko Metlaš

 

Na onlajn nastavu, za početak, prelaziće se tamo gde se pojave zaraženi učenici ili u mestima koja su žarišta korone.

Đaci osnovnih i srednjih škola krenuće regularno na nastavu 1. septembra, saznaje nezvanično Alo!

Jedino što bi moglo da poremeti ovaj plan jeste eventualno galopirajuće širenje delta soja koronavirusa ili neke druge mutirane varijante, do čega, svi se nadaju, neće doći.

Ovo, međutim, ne znači da će se nastava u potpunosti odvijati kao pre pandemije, s obzirom na to da bi učenici u zavisnosti od škole, odnosno od odeljenja do odeljenja, prelazili na onlajn nastavu ukoliko se u razredu pojavi veći broj (najverovatnije više od dvoje) obolelih učenika. Takođe, prelazak na onlajn predviđen je i u mestima koja eventualno budu proglašena za žarišta kovida 19.

DVE ZAMERKE

Kako saznaje Alo!, u rezervi su i drugi modeli koji bi bili aktivirani ako broj zaraženih na nivou Srbije, a posebno među mladima, bude progresivno rastao. To su modeli koji su već primenjivani prošle školske godine, poput onog da osnovci (ili samo učenici prva četiri razreda osnovne škole) dolaze na nastavu, a da srednjoškolci uče na daljinu, odnosno onog po kojem bi svi prešli na onlajn na određeni period.

Sagovornik našeg lista iz obrazovnog sistema koji je molio da ostane anoniman jer, kako ističe, nikakva zvanična odluka još nije doneta, naglašava da je procenjeno da je za učenike svih uzrasta ipak mnogo bolje da neposredno prate nastavu, i to iz nekoliko razloga.

- Prvo, učenje na daljinu je iznuđeno rešenje, to je svima jasno. Što se tiče obrazovne komponente, mnogo se više nauči kada se dolazi na časove, to potvrđuju rezultati nedavnog završnog ispita, ali i istraživanja i testiranja sprovedenih u drugim državama. Drugo, ne treba zanemariti ni socijalnu komponentu, prelaskom na onlajn đaci u velikoj meri prestaju međusobno da komuniciraju, a smanjuje se i neposredna komunikacija sa nastavnicima. To takođe ostavlja posledice koje nisu male - objašnjava sagovornik Alo!

NAJBOLJE REŠENJE

Miodrag Antić iz Foruma srednjih stručnih škola za Alo! potvrđuje da se nastava na daljinu, ali i skraćenje časova negativno odražavaju na znanje koje stiču deca.

- Kad bi bio jedan ozbiljan, kvalitetan test, mislim da ni 30 odsto njih ne bi prošlo. To je posledica nastave na daljinu. Moj predlog je, a pisaću i Ministarstvu prosvete, da čas bude 45 minuta. Ako se za 30 minuta ne zarazite, koja je verovatnoća da se zarazite za 45 minuta? Na času od 30 minuta efikasno se radi 20, maksimalno 25 minuta. Pun čas je neophodan da bi i nastavnik mogao da radi kako treba. To jeste dobro za manju grupu od 10 do 15 učenika, ne veći broj, uz epidemiološke mere koje postoje - naglašava Antić i dodaje:

ALO SAZNAJE Šta će biti sa školskom nastavom zbog novog soja virusa, u planu rezervni modeli

Alo/ Marko Metlaš

 

 

- Tako bi se svi uozbiljili. Ovako je bilo te imam koronu, te mi baba ima koronu, pa bolestan neko u familiji i slično.

Na pitanja Alo! iz Ministarstva prosvete juče je stigao sledeći odgovor:

- Ministarstvo, kao što je to činilo i u protekloj školskoj godini, u svakom trenutku spremno je da obezbedi potrebne uslove kako bi se primenili određeni modeli nastave u najboljem interesu dece i roditelja. Prosvetni sistem je već pokazao fleksibilnost i prilagodljivost u ovoj situaciji i školska godina je okončana uspešno. Realizovane su i sve planirane upisne aktivnosti. Kako će izgledati početak nove školske godine, zavisi od epidemiološke situacije i odluka o tome biće doneta na osnovu preporuka kriznog štaba i ostalih nadležnih institucija.

Nema raspusta iz dva dela!

Ove godine, baš zbog korone, usvojen je nešto drugačiji školski kalendar nego ranije. Tako više nema, posle šest godina, zimskog raspusta iz dva dela. Predah za đake i nastavnike je objedinjen i biće odjednom, od 31. decembra 2021. do 24. januara 2022. 

OVO SU REZERVNI MODELI

1. Kompletan prelazak na onlajn (ukoliko dođe do galopirajućeg širenja virusa, posebno među mladima)

2. Osnovci idu u školu, uz podelu svih odeljenja na dve grupe, srednjoškolci prelaze na onlajn

3. Osnovci od prvog do četvrtog razreda idu u školu, uz podelu svih odeljenja na dve grupe, srednjoškolci prelaze na onlajn

4. Osnovci (ili samo mlađi osnovci) idu u školu, ostali naizmenično uče na daljinu i dolaze u školu (svakog drugog dana se dolazi u školu) 

* kad se ide u školu, varijante su sa časovima od 30 ili 45 minuta

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Nis

20.07.2021 08:44

A sta ce biti sa studentima?Zar su oni toliko nebitni kad ih niko ne spominje?SRAMOTA!