ŠTA NALAŽU PROPISI? Obavezna imunizacija građana Srbije samo pod OVIM uslovima
Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti načelno predviđa mogućnost obavezne vanredne imunizacije za sva lica ili za odredene kategorije, poput, na primer, zdravstvenih radnika, ali, kako se navodi u zakonu, obavezna vakcinacija mora biti u skladu sa preporukama SZO.

Skupština Srbije usvojila je u u novembru 2020. godine izmene zakona kojim se u članu 33. u slučaju pojave epidemije zarazne bolesti, "može odrediti i preporučena ili obavezna vanredna imunizacija protiv te zarazne bolesti za sva lica, odnosno za određene kategorije lica, ako se utvrdi opasnost od prenošenja te zarazne bolesti".

ŠTA NALAŽU PROPISI? Obavezna imunizacija građana Srbije samo pod OVIM uslovima

Alo

 

 

Obaveznu i preporučenu vanrednu imunizaciju, kako se navodi, naređuje ministar zdravlja, u skladu sa preporukama SZO, na predlog Zavoda uz saglasnost nadležne komisije.

Milan Antonijević, advokat i aktivista za ljudska prava, kaže da zakoni koji se bave sprečavanjem širenja zaraznih bolesti i te kako daju prostora za mnogo oštrije mere nego što su sada, pa čak i podrazumevaju obaveznu vakcinaciju svih kategorija.

- Vrlo je značajna i presuda Evropkog suda za ljudska prava, kojem su se obratili roditelji i deca iz Češke koja nisu primljena u vrtiće zbog nevakcinisanja, i gde je sud doneo odluku da je moguće uvoditi obaveznu vakcinaciju. Ova odluka stvara novu sudsku praksu. U slučaju epidemije radi se o interesu cele zajednice i o solidarnosti - kaže Antonijević, koji smatra da bi obavezu vakcinacije potencijalno prvo trebalo uvesti za zdravstvene radnike:

- Lekar se obavezao, polažući zakletvu, da će sve raditi za dobrobit pacijenata i on je radeći sa ranjivim kategorijama dužan da ih zaštiti tako što će biti vakcinisan. Nakon toga, ako se ne postigne puni efekat obavezna vakcinacija se može uvesti i za celokupno stanovništvo.

I Dragana Maletić, specijalista zdravstvenog prava KCS istakla je da postoji pravni okvir za obaveznu imunizaciju.

- Svaki pacijent ima pravo da slobodno odlučuje o svemu što se tiče njegovog života i tela, ali to pravo nije bezuslovno i ograničeno je jednakim pravima drugih pacijenata - rekla je, dok je Vladica Ilić, pravnik Beogradskog centra za ljudska prava rekao da Ustav načelno kaže da se ljudska prava mogu ograničiti, ako se to dopušta u obimu neophodnom da se svrha ograničenja zadovolji u demokratskom društvu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading