CIKLON DONOSI NAGLU PROMENU Nevreme zahvatilo Srbiju, evo do kada se očekuju obilne padavine, oglasili se meteorolozi
Alo/ Ilustracija

U toku noći ka petku visinski ciklon nad središnjom Evropom je preko Alpa poslao novi, jači, hladan front koji je nad prostor severnog Jadrana i južne podgorine Alpa prebacio veću količinu vlažnog vazduha što je uslovilo pokretanje sekundarne ciklogeneze.

Taj ciklon će nam od danas pa sve do narednog utorka usloviti osetniju promenu vremena, prekid velikih vrućina i veoma obilne padavine, tako da bi nad velikom delom regiona u ovih 5-6 dana mogla pasti duplo više kiše nego što je prosek za ovaj mesec.

CIKLON DONOSI NAGLU PROMENU Nevreme zahvatilo Srbiju, evo do kada se očekuju obilne padavine, oglasili se meteorolozi

Alo

 

- Kako smo u letnjem delu godine, osim naleta kiše biće i snažnih konvektivnih razvoja uz lokalnu pojavu grmljavinskih pljuikova i vremenskih nepogoda sa veoma obilnom kišom, pojavom jakog sevanja tuče/grada i olujnog vetra. Sve ove pojave će nastajati veoma brzo jer će atmosfera biti izuzetno dinamična tako da nije moguće unapred predvideti gde će do njih doći, ali obzirom na očekivane akumulirane količine kiše u tom periodu najveći deo regiona će imati bar nekoliko veoma jakih naleta kiše - objašnjava Čubrilo.

Nad delovima zapadne BiH, Gorskog Kotara u Hrvatskoj, zapadnim, jugozapadnom i ponegde središnjim predelima Srbije bi se moglo akumulirari i preko 90mm, a ponegde i preko 130mm taoga, što su već ekstremno velike količine.

Posle ovako dugačkog sušnog perioda zemlja neće moći odmah da upije tako veliku količinu vode za relativno kratko vreme i pojave lokalnih bujica, poplava i izlivanja plitkih planinskih tokova su na žalost vrlo izvesne. Osim toga moguće je pokretanje klizišta.

CIKLON DONOSI NAGLU PROMENU Nevreme zahvatilo Srbiju, evo do kada se očekuju obilne padavine, oglasili se meteorolozi

Alo

 

- Ovo sve pre svega važi za planinski deo regiona, pre svega zbog nagiba terena, a za nizije osim opasnosti od tučonosnih oluja stoji takođe opasnost od poave podrumske vode, vode na njivi, štete od vetra… Nažalost posle ekstremno sušnog i toplog perioda ovako nešto se i moglo očekivati i osim spasonosne kiše, koje će neke od poljoprivrednih kultura stići u "poslednji čas" može biti i velike štete - saopštio je meteorolog.

Najmanju količinu kiše oba glavna modela simuliraju nad južnim delom regiona, pre svega srednjim i južnim Jadranom i njegovom zaleđu koji bi uz ređe pljuskove akumulitrali ispod 20mm taloga, dok Evropski model relativno malu količinu kiše (do 15mm) takoga simulira i nad severom Bačke i Banata u Vojvodini.

Generalno pred nama su od danas popodne pa do narednog utorka najobilnije padavine na širem prostoru regiona u proteklih mesec dana, a ponegde i duže od toga.

 

 

Makismumi će još sutra ponege biti preko 30 stepeni Celzijusa, dok bi se zatim uglavnom kretali od 18 do 27 stepeni Celzijusa, samo na jugu oko 30.

Samo malo istočnije od reigona, nad Bugrskom i severom Grčke biće ekstremno toplo i upravo ta velika temperaturna razlika će u velikoj meri "hraniti" oluje velikom količinom energije.

Oko 22. jul se simulira stabilizacija, ali bi se maksimumi i dalje držali do 30 stepeni Celzijusa.

Oko 24. jula bi na kratko moglo otopliti, dok trenutno GFS već posle 26. jul simulira novo osveženje.

Sumirano, od danas dolazi period obilnih, ponegde i veoma obilnih padavina uz česte nalete kiše i jake grmljavinske pljuskove dok će biti i lokalnih nepogoda. Moguća je pojava lokalnih poplava.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading