Meteorolog Đorđe Đurić upozorio na veliku opasnost: Evo kakvo će vreme biti u julu, sledi velika promena
Privatna arhiva

Meteorolog Đorđe Đurić upoziro je da je u toku novi toplotni talas, a pošto je leto, potpuno je normalno da se ovakvo vreme beleži u najtoplijem delu godine.

Dakle, sa jugozapada se pruža prostrani greben, a u sklopu jugozapadnog visinskog strujanja sa severa Afrike do našeg područja ponovo pristiže veoma topla vazdušna masa. Istovremeno, preko severozapada Evrope premešta se ciklon, a u sklopu njega i hladni front, koji ispred sebe uslovljava dodatno strujanje veoma toplog vazduha prema južnom, centralnom i severoistočnom delu Evrope.

Temperature se ovog poslepodneva u većem delu Srbije kreću od 33 do 37°C, u Beogradu je 35°C. Veoma je toplo i u planinskim predelima Srbije, pa tako Zlatibor i Sjenica mere 30°C, a najprijatnije je na Kopaoniku sa 22°C.

Veoma slična sinoptička situacija očekuje se i u četvrtak, a četvrtak će biti i natopliji dan ove sedmice. Uz sunčano vreme, maksimalna temperatura biće od 34 do 38°C, u Beogradu do 37°C.

Inače, prethodne noći u Beogradu je zabeležena i tropska noć, jer se minimalna temperatura nije spuštala ispod 20°C i bila je 21°C. Tropske noći očekuju se i narednih dana u Beogradu, ali i u košavskom području i u većem delu Vojvodine, a u prilog tome ići će i veoma topla košava, koja će imati fenski efekat, pa se u noći između četvrtka i petka temperatura na jugu Banata i u Beogradu neće spuštati ispod 25°C.

Meteorolog Đorđe Đurić upozorio na veliku opasnost: Evo kakvo će vreme biti u julu, sledi velika promena

EPA

 

Dakle, u četvrtak krajem dana vetar će u svim predelima Srbije biti u skretanju na jugoistočni, a u košavskom području biće jak, na jugu Banata i sa olujnim udarima. Topla košava duvaće u petak, a potom ponovo u nedelju i početkom sledeće sedmice. Jugosstočni vetar biće najjači u petak i tada će u košavskom području imati udare i preko 50 km/h, a na jugu Banata olujne i preko 80 km/h. U nedelju i početkom sledeće sedmice košava će biti znatno slabijeg intenziteta.

Košava je veoma retka tokom letnjih meseci, ali i kada se javi, ne traje dugo kao tokom drugih godišnjih doba, niti je jakog intenziteta kao tada. Leti košava može biti veoma nepovoljna, jer dodatno zagreva i sušuje vazduh, što može pogodovati i požarima na otvorenom.

Veoma toplo vreme i sunčano nastaviće se i u petak, uz maksimalne temperature od 33 do 37°C, u Beogradu do 35°C, a malo prijatnije biće u Negotinskoj Krajini. Međutim, kasnije posle podne, usled priliva nešto svežije i vazdušne mase iz oblasti Alpa i sa severozapada, atmosfera će postati veoma nestabilna, pa se očekuju i lokalni pljuskovi sa grmljavinom, naročito u severozapadnim, zapadnim i jugozapadnim predelima Srbije.

Kada nešto svežiji vazduh stigne iznad vrele podloge, biće uslova i da se formiraju veoma snažni konvektivni oblaci sa jačim grmljavinskim olujama i gradom. Srećom, ovakve pojave biće lokalne, kratkotrajne i na manjem prostoru, ali će oprez biti svakako neophodan.

Meteorolog Đorđe Đurić upozorio na veliku opasnost: Evo kakvo će vreme biti u julu, sledi velika promena

EPA/DANIEL DAL ZENNARO

 

Za vikend malo prijatnije, ali i dalje toplo. Kako se istočnije od nas očekuje prisustvo slabog visinskog ciklona, biće i dalje nestabilno, naričito u subotu. Ipak, nestabilnost će biti znatno manja nego u petak posle podne i uveče.

U subotu promenljivo oblačno, tek ponegde sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, a znatno sunčanije biće u nedelju, tako da će nedelja i biti toplija od subote. Maksimalna temperatura tokom vikenda biće od 28 do 34°C. Dakle, iako će biti neznatno prijatnije, tokom vikenda ostaju visoke temperature, u većini predela iznad 30°C, tek neretko ne bi prešla 30°C. Noći će i dalje ostatati veoma tople i neugodne, dakle biće uglavnom tropske (Tmnin>20°C).

Početkom sledeće sedmice u Srbiji će ponovo biti sunčano i veoma toplo, uz maksimalne temperature u utorak i preko 35°C, ponegde do 37°C. Prema trenutnim prognozama, sredinom sledeće sedmice, sa Atlantika nas očekuje prodor hladnog fronta i osveženje sa padavinama, a da li se očekuju nešto obilnije padavine, zavisiće od toga da li će ciklon sa severa Atlantika, koji se bude premeštao preko severozapada Evrope i hladni front u sklopu njega, formirati sekundarni ciklon iznad Jadranskog mora, što je retka situacija tokom letnjih meseci, ali je svakako moguća.

Takva situacija dovela bi nakon vrućina do prijatnog osveženja i padavina. Još nismo ni na sredini leta, a Srbiju je zahvatio treći toplotni talas sa temperaturama preko 35°C. Sve je to nešto što se događalo i ranije, pa se treba setiti 2003. 2007. 2012. 2015. 2017. kada su leta bila duga, vrela i sušna, neka od njih ili najtoplija ikada ili sa najvišom zabeleženom temperaturom ikada u Srbiji.

Dakle, narednih dana potrebno je prilagoditi se aktuelnoj vremenskoj situaciji i vrućinama. U najtoplijem delu dana sve aktivnosti na otvorenom treba svesti na minimum.

 

 

U periodu od 10 do 16 časova ne treba se izlagati suncu duže od 10 minuta bez adekvatne zaštite, kako zbog visokih vrednosti UV zračenja, tako i zbog opasnosti od sunčanice.

Postoji opasnost i od toplotnog udara. Razlika u temperaturama između prostorija i vozila sa rashladnim uređajima i one spoljne temperature, ne treba biti veoma velika, jer prevelika razlika može dovesti do problema. Sezona je i kupanja, a kako su temperature vodenih površina tokom dana i za 10 ak stepeni niže od temperature vazduha, ulazak u vodene površine ne treba biti nagli. U petak kasnije posle podne i uveče oprez će biti neophodan na otovrenom ili u saobraćaju, zbog mogućnosti grmljavinskih nepogoda.

Da nije veoma toplo samo kod nas, govore i podaci o vrelini na krajnjem severu Evrope i to iznad arktickog kruga. Tako su temperature prethodnih dana u Laponiji i na krajnjem severu Norveške dostigle skoro rekordnih 35°C, pa su tako ova mesta bila znatno toplija od mesta na jugu Finske i Švedske i u rangu visokih temperatura preko 3000-4000 km južnije, tj. iznad našeg područja, Grčke i Mediterana.

 

.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading