EPIDEMIOLOZI ZABRINUTI I APELUJU NA GRAĐANE Najefikasniji lek nam je ispred nosa, iskoristite ga!
Alo

Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, u dramatičnom tonu za Alo! ocenjuje činjenicu da je vakcinacija u Srbiji maltene zamrla iako se delta soj ubrzano širi Evropom, a stigao je i kod nas.

Tako se, primera radi, na Beogradskom sajmu dnevno vakciniše svega od 500 do 800 građana. Stoga je, kako kaže direktor tog vakcinalnog punkta DR Zoran Bekić, punkt prebačen samo u halu 11, i to od 8 do 16 časova.

DVA HITNA SASTANKA

Kako je za naš list najavio Đerlek, do kraja sedmice biće održani sastanci nacionalnog koordinacionog tela i stručnog komiteta da bi se našao još neki način da se građani, a pre svega mladi, motivišu za vakcinaciju.

- U ovom trenutku nemamo rešenje, ali to ne znači da ga nećemo naći. Država je zaista učinila sve da promoviše vakcinaciju. Ako je ne ubrzamo, četvrti talas na jesen biće krajnje nepredvidljiv – naglašava Đerlek ističući da ne bi bilo iznenađenje ni da nas taj talas pogodi pre jeseni.

Evropa polako vraća mere

Širom Evrope zbog delta soja se uvode epidemiološke mere i restrikcije, koje su sukcesivno ukidane prethodnih nedelja i meseci. Za tim su već posegli Rusija, Austrija, Francuska, Portugal... Pojedine države, kako je najavio slovenački premijer Janez Janša, zalažu se i za uvođenje obavezne vakcinacije.

Prvi pacijent sa deltom na kiseoniku

A da delta soj nije nimalo naivan, pokazuje i to što je u KC Kragujevac smešten pacijent sa teškom kliničkom slikom i upalom pluća kod koga je potvrđena ova varijanta virusa.

- Pratimo ga i lečimo po najnovijem protokolu - istakla je direktorka klinike za infektivne bolesti u KC Kragujevac Ružica Marjanović.

U Srbiji toga neće biti, mada se pojedini članovi kriznog štaba zalažu za obaveznu vakcinaciju nekih kategorija. Epidemiolog Predrag Kon kaže da bi trebalo ozbiljno shvatiti predlog da bude obavezna za zdravstvene radnike.

- Ja svakako podržavam tako nešto. Vakcinacija je izlaz iz ove situacije. Istina je da neki zdravstveni radnici odbijaju da se vakcinišu. Pitanje je zašto to rade, jer zaista nema razloga za otpor prema toj vrsti imunizacije. Efekti vakcinacije se vide. Evo, recimo, u Beogradu. U mestima gde je više ljudi vakcinisano dolazi do zaravnjenja epidemiološke krive, dok u drugim raste - zaključio je Kon.

Ništa ne poštujemo

Konov kolega iz kriznog štaba dr Srđa Janković istakao je da je korona kao požar koji tinja, ali brzo može ponovo da se razbukta:

Vučić: Pogoršanje već tokom leta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da nam brojevi zaraženih od korone rastu i da se plaši da ćemo već tokom leta imati teško pogoršanje epidemiološke situacije. Kaže da brojevi još nisu tako veliki, ali da je loše to što se beleži njihov porast, kao i da strahuje od novih sojeva KOVID-19.

Predsednik je kazao da će do 1. septembra biti završena izgradnja nove KOVID bolnice u Novom Sadu, kao i da trenutno imamo dovoljno svih aparata i lekova. Rekao je da su mu se svi smejali kada je Srbija nabavljala lek za lečenje korone, a da je sada EU donela odluku da je reč o najboljem leku protiv korone.

- Potrebno je da pazimo, da sprovodimo mere, a oni koji nisu pronašli motivaciju da se vakcinišu sada je dobar trenutak da to učine.

I Janković i Kon i Đerlek upozorili su da je došlo do prevelikog opuštanja i da se ni postojeće minimalne mere ne poštuju. Kako je opisao Đerlek, maske se ne nose skoro nigde. Državni sekretar nabrojao je autobuse, tržne centre, prodavnice...

Kon je podsetio građane i na obavezu koju niko ne poštuje - da se maske moraju nositi i u baštama kafića.

Efikasnost Fajzera pala na 64 odsto

„Fajzerove“ vakcine sada štite od zaražavanja svega 64 odsto, saopštilo je ministarstvo zdravlja Izraela. Ipak, ova cepiva i dalje su 93 odsto efikasna kad je reč o hospitalizaciji ili smrtnom ishodu. Pad efikasnosti, kako su naveli Izraelci, poklopio se sa širenjem delta soja i ukidanjem fizičke distance među ljudima. Farmaceutska kuća „Fajzer“ se nije oglašavala o navodima iz Izraela, ali je portparol citirao rezultate ranijih istraživanja koja su pokazala da su antitela koja stvara ova vakcina u stanju da neutrališu sve dosad testirane varijante virusa kovid 19.

Delta soj - najčešći simptomi:

  • manifestuje se u početku kao teža prehlada
  • kašalj
  • temperatura
  • nema gubitka čula ukusa i mirisa

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading