SVE BAZENE U SRBIJI KONTROLIŠE 17 INSPEKTORA - VRŠI SE UVIĐAJ Misterija kako je nastradao dečak (15) na Košutnjaku
Kikinda

Još nije zvanično utvrđeno kako je stradao petnaestogodišnji dečak krajem juna na bazenu Košutnjak. U međuvremenu je nastavljena crna serija. Stradali su mladići i deca na divljim plažama, ali i zvaničnim kupalištima i bazenima. U Srbiji trenutno ima samo 17 inspektora za sport. Da ih je više i kontrole bi bile češće, kako državnih, tako i privatnih bazena, kažu nadležni.

Pomoćnik ministra za omladinu i sport Darko Udovičić ističe da je prema nomenklaturi sportskih zanimanja i zvanja definisano zanimanje sportski spasilac.

- Za spasioca je predviđen broj praktične obuke od 240 časova, a za spasioca instruktora 320 časova - dodaje Udovičić.

Upravo to kontrolišu sportski inspektori, ali na republičkom nivou ih je samo tri. Ostali su raspoređeni po pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave. Po potrebi, proveravaju da li je osoba zvanje spasioca propisno stekla i da li ima potrebnu licencu za rad.

Takođe, po prijavi, mogu da provere da li na bazenima dežura predviđen broj spasilaca. Ali, kada je kapacitet bazena 2.500 ljudi, kao na Tašmajdanu, pitanje je da li samo pet spasilaca, koliko je propisano, može sve da kontroliše.

Prema Pravilniku o uslovima za obavljanje sportskih delatnosti iz 2013, stručni nadzornici kontrolišu spasilačke službe, a prema Zakonu o sportu svaka jedinica lokalne samouprave je dužna da ima sportskog inspektora, ali to nije tako.

- Sigurno da je mali broj inspektora na 145 jedinica lokalne samouprave i da nije dovoljno da pokriju sve, to znamo, pa zato ćemo u budućnosti gledati da brojčano ojačamo taj deo i da kvalitet njihovog rada bude bolji - naglašava Udovičić.

Nismo uspeli da posetimo privatne bazene koje smo želeli, ali svi s kojima smo kontaktirali rekli su nam da imaju dovoljan broj spasilaca. Ako su privatni bazeni registrovani kao privredno društvo ili ustanova, inspektori u jedinici lokalne samouprave imaju pravo da ih kontrolišu.

Kada je temperatura takva da nam je vruće i u vodi, gužve su neizbežne, pa se postavljaju pitanja - da li sve bazene može da kontroliše 17 ljudi i da li o svim kupačima može da vodi računa tek nekoliko spasilaca.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Milovan

06.07.2021 08:34

Na primer u Novoj Pazovi, po ugovoru je potrebno 8 spailaca na drzavnom bazenu a u stvari ima 5 koji uopste ne rade jer direktor Vodovoda Stara Pazova ima semu sa Izvrsiocem i samim tim dele novac. Treba da se posalju video snimci kako SPASIOCI (NE) RADE svoj posao i samim tim nasu decu dovode u opasnost!