DRŽAVA KREIRA ZDRAVO I RAZVIJENO DRUŠTVO Osniva se mesto za sva roditeljska pitanja, nedoumice i informacije
Alo/ Marko Metlaš

Srbija će kroz dve godine dobiti Nacionalni centar za rani razvoj deteta i inkluziju "Ukras sveta", koji će pružiti sveobuhvatni pristup za sva pitanja i intervencije koje se odnose na rani razvoj deteta, što je posebno važno za decu kod koje je otkriveno zaostajanje u razvoju, ali i njihovim roditeljima.

Reč o državnom projektu u koji će biti uloženo između 20 i 22 miliona evra.

Kamen temeljac za izgradnju Centra, na lokaciji na Bežanijskoj kosi, će biti postavljen krajem godine, a radovi će biti završeni na leto 2023.godine.

Centar će na planiranoj površini od oko 17.000 kvadratnih metara imati bazen, fizio-sale, senzornu sobu, trenažni centar, manjež sa zoološkim vrtom, prostor za hipoterapiju, baštu za uzgajanje biljaka...

Prema većini istraživanja, prve tri, odnosno pet godina života čine osnovu, kreirajući i određujući i do 70 odsto kasnijeg razvoja deteta i fokus celokupne zajednice treba da bude na ranom razvoju ako želimo zdravo i razvijeno društvo.

Ustanova će biti mesto za sva pitanja, nedoumice, informacije za roditelje i decu, kao i za struku čiji su fokus deca i njihov razvoj i da je zamišljen da pruži dijagnističku i terapijsku podršku za decu i njihove roditelje i staratelje, kao i za specijalizovanu obuku i treninge za sve one koji se bave ranim razvojem dece.

Namera države je da se kreira mesto posvećeno i deci u riziku od zaostajanja, odnosno deci sa razvojnim kašnjenjem ili razvojnim poteškoćama, kao i deci potpuno redovnog razvoja.

Među prioritetnim aktivnostima bili bi i edukativni programi, odnosno, treninzi za medicinske radnike, roditelje, staratelje i druge uključene u rani razvoja.

Projekat zahteva multisektorski pristup zbog čega je formirana radna grupa koja je uključila ministre Zlatibora Lončara, Dariju Kisić Tepavčević, Branka Ružića, Ratka Dmitrovića, ali i najbolje eksperte iz oblasti autizma, ranog razvoja, kao i predstavnike saveza udruženja za pomoć osobama sa autizmom i drugih institucija.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading