Đorđe Đurić za Alo! saopštio najnoviju prognozu: Ovo će biti najtoplije leto do sada, spremite se na nagle promene
Privatna arhiva

Iza nas je izuzetno topao period sa veoma visokim temperaturama. U četvrtak je u celoj Srbiji došlo do osveženja. Temperature su pale za oko 10-ak stepeni, tako da smo danas, konačno, uživali u prijatnim temperaturama koje su uglavnom bile ispod 30 stepeni. 

Trend umerenih temperatura za ovo doba godine, nastaviće se i tokom vikenda, potvrđuje za Alo! meteorolog Đorđe Đurić.

Vreme za vikend

- Tokom vikenda ćemo imati prosečne letnje temperature tipične za naše podneblje. U subotu nas očekuje oko 25 do 29 stepeni, neka slična varijanta kao i danas (u petak), dok će u nedelju biti nešto toplije u odnosu na prethodne dane sa temperaturama od 29 do 30 stepeni - saopštio je Đurić.

Đorđe Đurić za Alo! saopštio najnoviju prognozu: Ovo će biti najtoplije leto do sada, spremite se na nagle promene

Tanjug/Jaroslav Pap

 

Sutra pretežno sunčano vreme, biće smene sunčanih i oblačnih intervala, ali neće biti padavina. Duvaće umeren severozapadni vetar, tako da će on dodatno usloviti prijatno vreme.

U nedelju slično kao i u subotu. Ujutru i pre podne pretežno sunčano, a posle podne nešto više oblaka, ali definitivno neće biti padavina, kaže meteorolog. 

- Tako da, tokom vikenda ćemo imati i prijatnije noći sa temperaturama ispod 20 stepeni, što znači da će moći lepše da se spava.

Sledeća nedelja toplija

U ponedeljak nam stiže nešto više oblaka, priča za Alo! meteorolog Đurić, te ponegde može biti lokalnih pljuskova sa grmljavinom, a temperatura za stepen-dva niža u odnosu na vikend, ali su to i dalje temperature u okviru proseka. 

- U utorak se očekuje stabilizacija vremena, tako da nas od sredine sledeće sedmice ponovo očekuje sunčano i veoma toplo vreme uz postepeni porast temperatura, te će preći 30 stepeni. Postoji mogućnost, prema trenutnim parametrima, da bude oko 35 stepeni tokom najtoplijih dana.

Meteorolog je naglasio da ne bi trebalo da bude talas ekstremno topao kao prethodni. Biće toplo, u skladu sa našom klimom, ali ništa što bi trebalo da bude uznemirujuće.

Đorđe Đurić za Alo! saopštio najnoviju prognozu: Ovo će biti najtoplije leto do sada, spremite se na nagle promene

EPA

 

Malo smo uskočili iz ovog hladnog perioda početkom juna u dosta visoke temperature koje su karakteristične za sredinu i kraj leta, a ne početak.

Kada se očekuju veoma visoke temperature?

- Već se 35 stepeni karakteriše kao veoma visoka temperatura, iznad proseka, te postoji mogućnost da od srede imamo nekoliko dana sa tim jako visokim temperaturama.

Đurić podseća da smo u prethodnom periodu imali temperature do 38-39 stepeni, u Smederevskoj Palanci bilo oko 40 stepeni.

- Prema proračunima, mislim da ne bi trebalo da u sledećem toplotnom talasu da temperature dostignu tako visok podeok. I to veoma toplo vreme biće uslovljeno strujanjem tople vazdušne mase sa jugozapada, tako da ćemo zbog toga imati to toplo vreme.

Za kraj razgovora meterolog nam je rekao da će ovo leto biti toplije od prethodnih, ali će biti povremenih prekida u vidu osveženja, kao što je bilo prethodnih dana.

Iako je veoma toplo, Srbija je daleko od svog apsolutnog maksimuma, koji je bio 44 stepena, što je izmereno 24. jula 2007. godine u Smederevskoj Palanci.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading