KO SU APSOLUTNI ŠAMPIONI PO POUZDANOSTI? Benzinci, dizelaši, hibirdi ili elektromobili, evo rešenja
alo

Osim izbora marke i modela, kupovina novog automobila danas se, više nego ikada ranije, zasniva i na izboru pogona koji ga pokreće. Naravno, na to najviše utiče sve veća ponuda hibridnih verzija i električnih automobila.

I pored toga što su vozila sa pogonom na foslina goriva i dalje dominantna u celom svetu, hibridi i elektromobili već nekoliko godina u nazad sve su zastupljeniji, pa se njihove karakteristike u eksploataciji mogu uporediti sa klasičnim vozilima.

KO SU APSOLUTNI ŠAMPIONI PO POUZDANOSTI? Benzinci, dizelaši, hibirdi ili elektromobili, evo rešenja

Dejan Briza

 

Zato je u Velikoj Britaniji nedavno sprovedeno obimno istraživanje u kome je učestvovalo 13.000 vozača, koje je za temu imalo pouzdanost vozila na osnovu vrste pogona koja ih pokreće: benzin, dizel, hibridni ili električni.

Vozila su, osim vrste pogona, prema starosti, bili podeljeni u dve grupe: na one do 5 godina i na automobile između 6 i 20 godina strosti. Vlasnici su bili anketirani težini kvarova (koliko dugo su bili bez svojih vozila zbog popravki), kao i o visini troškova koje su imali za popravku. Rezultati ankete izgledaju ovako:

Vozila proizvedena između 2016. i 2020. godine:

Benzin - 16,7 odsto
Dizel - 24,7 odsto
Hibird - 13,9 odsto
Elektirčni - 20,2

Vozila proizvedena između 2000. i 2016. godine:

Benzin - 24 odsto
Dizel - 27,4 odsto
Hibird - 14 odsto
Elektirčni - 15,4 

Sva vozila proizvedena između 2000. i 2020. godine:

Benzin - 18,9 odsto
Dizel - 25,8 odsto
Hibird - 13,9 odsto
Elektirčni - 19,9 

Konačni rezultati istraživanja su pokazali da se najveći procenat kvarova, kako među novijim tako i među starijim modelima, javlja među vozilima sa dizel motorima - skoro četvrtina od ukupnog broja.

Stariji električni automobili su se pokazali bolje nego najnoviji modeli, pošto se među njima javljalo 5 odsto manje kvarova. Kod benzinaca se javila obrnuta situacija, pa su se tako najnoviji benzinci pokazali mnogo pouzdaniji i sa manje kvarova od starijih.

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading