Darija Kisić hitno reagovala zbog nedavnih dešavanja: Oformićemo stručan tim! Ovo je nedopustivo
TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

 

Na inicijativu ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darije Kisić Tepavčević, danas je održan sastanak sa predstavnicima Inicijative za prava osoba sa mentalnim invaliditetom, u čijem izveštaju su iznete tvrdnje o zlostavljanju dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom u ustanovama socijalne zaštite.

Kisić Tepavčević je naglasila da je Ministarstvo uvek spremno za razgovor sa svim organizacijama koje se bave zaštitom korisnika socijalne zaštite.

 

Ministarka Kisić Tepavčević je na sastanku istakla da Ministarstvo do sada nije imalo konkretne prijave o kršenju prava korisnika u ustanovama socijalne zaštite, a na koje je mogla da ukaže i Inicijativa odmah pošto je saznala za njih 2019. godine, kada je izvršila monitoring.

Na sastanku je, na predlog ministarke Kisić Tepavčević, dogovoreno da se u narednom periodu oformi stručni tim, u kome će biti i predstavnici Ministarstva i predstavnici Inicijative, a koji će ponovo obići ustanove, ustanoviti situaciju i izneti konkretna rešenja za poboljšanje položaja korisnika.

TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

 

 

Predstavnici Inicijative su naglasili da su od 2007. godine jasna i vidljiva materijalno-finansijska ulaganja u objekte ovih ustanova, ali da ta ulaganja nisu pratila i razvoj usluga u lokalnoj zajednici, pošto je cilj da se što manje smešta u ove ustanove, a da se što više socijalno integrišu.

Predstavnici Ministarstva su istakli da je to upravo cilj i smer razvoja sistema socijalne zaštite u narednom periodu, što potvrđuje i izrada Nacrta strategije o deinstitucionalizaciji za period 2021-2026. godine, čije se usvajanje očekuje u narednom periodu.

Komentari (1)

Loading
Neko

01.07.2021 22:05

Na konstruktivnom, konkretnim se odreaguje, pohvala za doktorku.