OLAKŠANJE ZA RODITELJE Ko je platio knjige za prvi i drugi razred NOVAC će biti vraćen!
BeoInfo

Ovi udžbenici u proseku koštaju od 5.600 do 5.900 dinara, zavisno od izdavača koji će u dogovoru sa roditeljima refundirati novac ili prebaciti za nešto drugo - najavio je juče zamenik gradonačelnika Goran Vesić na prezentaciji projekta "Beotablet".

- Novac direktno uplaćujemo izdavačima, a s ministarstvom ćemo videti kako će roditelji biti obavešteni jer su mnogi već platili te udžbenike. Oni sada dobijaju besplatne knjige za srpski jezik, matematiku, svet oko nas i strani jezik, što iznosi oko 5.800 dinara. Roditelji će u dogovoru s knjižarama rešiti da li žele da im se taj novac refundira ili prebaci za nešto drugo. Grad je za taj projekat izdvojio 190 miliona dinara - rekao je Vesić.

OLAKŠANJE ZA RODITELJE Ko je platio knjige za prvi i drugi razred NOVAC će biti vraćen!

BeoInfo

 

 

Prema njegovim rečima, pored besplatnih udžbenika za prvake i drugake, Grad Beograd će kupiti tablete za svu decu na teritoriji Beograda u okviru državnih škola od trećeg do šestog razreda.

- Obezbedili smo 67.592 tableta za beogradske osnovce od trećeg do šestog razreda. Oni će biti na raspolaganju deci u školama od 15. avgusta. Tablete kupujemo preko Telekoma, oni su teški samo 305 grama, tako da nema više teških knjiga. Plaćeno je osiguranje tableta za tri godine. Osigurani su od padanja, lomljenja, krađa. Kada se tako nešto desi, roditelji ne plaćaju ništa - kazao je Vesić i dodao da su tableti zaključani od 22 sata do 6 sati ujutru i da će se koristiti oni sajtovi koji se nalaze na beloj listi Ministarstva prosvete. Na toj listi, inače, nisu društvene mreže poput Fejsbuka, Instagrama i Tiktoka, tako da učenici ove aplikacije neće moći da koriste.

On ističe da su tableti sredstvo za učenje, a ne za zabavu, ali da svaki od njih ima karticu sa besplatnim internetom. - Na tabletu učenik dobija kod za besplatne digitalne udžbenike, a Telekom će u svim beogradskim školama instalirati i besplatan internet. Najveća i najbolja investicija je ulagati u obrazovanje, jer deca u 21. veku moraju da se prilagode digitalnoj eri - poručio je Vesić.

Do 1. septembra

Laptopovi za nastavnike

 

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da Grad Beograd nabavlja i 6.752 laptop računara za učitelje i nastavnike koji imaju učenike od trećeg do šestog razreda:

- Očekujemo da ćemo ih imati do prvog septembra. Prosečna vrednost računara je između 600 i 800 evra i oni će pomoći svim nastavnicima da se prilagode novim digitalnim udžbenicima.

Branko Ružić

Beograd povukao nogu

Ministar prosvete Branko Ružić zahvalio je Gradu Beogradu i Goranu Vesiću, koji je izneo ovu inicijativu koja je naišla na podršku u ministarstvu:

- Drago mi je što je za prvi i drugi razred obezbeđen osnovni paket štampanih udžbenika, a za starije digitalni udžbenici. Projekat obuhvata 180 osnovnih škola na teritoriji Beograda, a težićemo da obuhvat dece sa besplatnim bilo tradicionalnim ili digitalnim udžbenicima bude veći i da se odnosi na celu Srbiju. Beograd je taj koji je povukao nogu.

BROJKE

67.592 učenika od trećeg do šestog razreda dobiće tablete

6.752 učitelja i nastavnika dobiće laptope

34.000 đaka prvog i drugog razreda dobiće udžbenike za četiri predmeta

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading