POČELO JE? Softver pregleda radove maturanata
EPA/Quique García

 

U deceniji postojanja i sprovođenja završnog ispita za kraj osnovnog obrazovanja kombinovani test koji su juče, kao treći deo male mature, uradili osmaci, prvi je školski test na nacionalnom nivou s koga đačke radove uopšte neće pregledati nastavnici.

Svih 20 zadataka iz pet predmeta, istorije, geografije, biologije, fizike i hemije, u ovoj ispitnoj kombinaciji skrojeni su tako da ih ocenjuje i boduje – softver. Od tri maturska testa ovaj nosi najviše poena, ne i rizik da se u bodovanju potkrade greška koja bi se mogla pripisati „ljudskom faktoru”.

POČELO JE? Softver pregleda radove maturanata

EPA/Quique García

 

Svakog ispitnog dana, nakon rešavanja, testovi su putovali u 11 centara za skeniranje, a otuda u digitalnoj formi, zadatak po zadatak, stizao je u sistem za pregledanje. Softver, koji je prošle godine napravljen specifično za ovu namenu, ove godine je značajno unapređen u skladu s iskustvima nastavnika, uveravaju nadležni. Pitanja zatvorenog tipa pregledaju se automatski, a zadatke otvorenog tipa softver šalje nastavnicima pregledačima. Svaki napisan đački odgovor ili postupak rešavanja pregledaju najmanje dva nastavnika. Ukoliko im se ocene razlikuju, konačan broj bodova dodeljuje se posle konsultacije s trećim pregledačem, a sve po utvrđenom ključu koji javnosti biva obznanjen nedugo po izlasku učenika iz ispitnih učionica.

POČELO JE? Softver pregleda radove maturanata

EPA/Ana Escolar

 

 

Da kombinovani test urade, prekontrolišu, oboje plavom hemijskom kružiće pred ispravnim rešenjima, đacima je, kažu, bilo dovoljno i upola manje od dva sata predviđenih za rad. Nešto više od 120 malih maturanata, koliko ih ovog juna ima prestonička osmoletka „Drinka Pavlović”, uradili su, predali test dežurnim nastavnicima i u tišini izašli iz osmoletke i pre 10.30 sati. Ispit je, po proceduri, počeo u devet i mogao je da traje do 11 časova.

– Nema ko nije iz biologije znao da se osnovna jedinica građe i funkcije svakog organizma zove ćelija ili da je među ponuđenim rešenjima SIDA tačan odgovor na zahtev da se označi polno prenosiva bolest. Bile su date, recimo, slike zmije, bube, žabe i žirafe, a kružić je trebalo da obojimo pored životinje koja ne pripada kičmenjacima. Ništa prostije. Iz fizike je bilo kao trik pitanje s baterijama gde se najviše grešilo u određivanju napona. I u poslednjem 20. zadatku, iz istorije, mnogi su zabrljali, iako je iz datog teksta trebalo zaključiti da je 28. jula 1914. godine Austrougarska objavila rat Srbiji, što je ujedno označilo početak Prvog svetskog rata. Nije bilo teško povezati Aleksandra Velikog, Fridriha Barbarosu i Napoleona Bonapartu sa starim, srednjim i novim vekom. Najmanje zadataka bilo je iz hemije, ali su oni bili najteži, mada je jedno bilo baš lako, da označimo kojim se slovom obeležava kiseonik – dočaravaju Jovana i Teodora, osmakinje „Drinke Pavlović”.

POČELO JE? Softver pregleda radove maturanata

EPA/Lavandeira Jr.

 

Njihova generacija hemiju je, sticajem okolnosti, u uobičajenim uslovima učila malo više od jednog polugodišta jer je od marta 2020. epidemija virusa korona nametnula obrazovanje onlajn i u ovoj školskoj godini kombinovani model nastave u kome su đaci ipak više časova imali na daljinu nego pod školskim krovom.

Svima koji su učestvovali u organizaciji i realizaciji završnog ispita juče je pismo zahvalnosti uputio prvi potpredsednik vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.

– Zaista sam ponosan kako ste profesionalno i posvećeno pristupili procesu završnog ispita i odradili bez većih propusta, a da ne pominjem važnost da ove godine, prvi put posle dugo vremena, nismo imali veće zloupotrebe i curenja informacija – istakao je Ružić.

POČELO JE? Softver pregleda radove maturanata

Alo

 

 

Posao oko male mature i upisa u srednje škole, realno, nije ni dopola urađen.

Završena je trodnevna provera znanja osmaka. Sledi test za sistem koji prema predviđenom kalendaru treba da se postara da preliminarni rezultati budu objavljeni najkasnije u nedelju pre podne. Đaci će zatim dobiti priliku da podnesu prigovore prvostepenoj komisiji, a ako njenim odgovorom ne budu zadovoljni i višoj instanci – drugostepenoj komisiji čija je odluka i konačna. Kad osvanu konačni rezultati male mature, sledi popunjavanje lista želja, pa raspoređivanje po obrazovnim profilima i smerovima, a posle prvog ide drugi upisni krug aktuelnog, junskog, upisnog roka.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading