OPSKURNA GRUPA ISPIRALA MOZGOVE MLADIM HRVATIMA: Vikipedija odjavila administratore ustaše!
Foto: E.A.

Kako se navodi, u Proceni dezinformacija u Vikipediji na hrvatskom jeziku, koju je između februara i maja sproveo posebno angažovani spoljašnji stručnjak Fondacije Vikimedija, utvrđeno je da su hrvatski administratori pravljenjem lažnih naloga bitno menjali istorijske činjenice.

Izvrtanje istorije odnosilo se godinama na negiranje zločina koje su počinili Hitlerovi nacisti i ustaše u toku Drugog svetskog rata.

U izveštaju je navedeno da su ti administratori bili korisnici s nadimcima Spidi Gonzales i Roberta F., dok je glavni bio administrator koji se registrovao pod nadimkom Kubura.

Gnusne laži o Jasenovcu

Ustaški logor smrti Jasenovac na hrvatskoj Vikipediji je pre dve godine opisan ne kao logor smrti, već kao „sabirni logor“.

Većina referenci na koje se poziva u tom članku je iz ekstremno desničarskih medija, kao što su portal udruženja Željke Markić, narod.hr, Hrvatski nedeljnik i Maxportal. Štaviše, tvrdi se i da je to bio „komunistički logor“, a više od pola teksta se svodi na negiranje zločinačkog karaktera ovog logora smrti i indirektnu apologiju ustaša i NDH.

Grupa je „namerno iskrivljavala sadržaj predstavljen u Vikipedijinim člancima na hrvatskom jeziku na način koji je odgovarao narativu političkih organizacija i grupa koje se uopšteno mogu definisati kao hrvatska radikalna desnica“.

„Ova grupa je sistematski stvarala i uređivala članke koji sadrže neenciklopedijski sadržaj i očigledan istorijski revizionizam. Sadržaj se proširio i ostao na internetu toliko dugo da je stvorio mrežu zablude kojom je uticao na moralno i vrednosno prosuđivanje čitalaca na način koji je odgovarao ideološkim stavovima grupe“, navode u Vikimediji.

U izveštaju se ističe da je grupa administratora imala za cilj da prikrije činjenicu da su fašisti i hrvatske ustaše počinili razne zločine u Drugom svetskom ratu, da negira ubistva i mučenja u logorima NDH, poput Jasenovca, te da lažira broj poginulih.

Za svoje navode koristili su neproverene izvore i desničarske sajtove, kako bi stavovi izgledali što verodostojnije. 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading