OD VRUĆINE KLJUČA MOZAK Psihijatri za Alo! objašnjavaju zašto smo agresivni, nervozni, anksiozni...
Foto: Shutterstock

Reč je, kažu, o fiziološkom procesu nalik onom koji se dešava sa srcem, krvnim sudovima i drugim organima na velikim vrućinama.

SPORNA REGULACIJA

Kako za Alo! objašnjava dr Ivana Stašević Karličić, direktorka bolnice „Laza Lazarević“, u osobe pod povećanim rizikom od razvoja bolesti povezanih sa vrućinom ubrajaju se stariji i oni sa hroničnim telesnim i mentalnim bolestima. 

- Ove osobe često imaju narušenu sposobnost da regulišu telesnu temperaturu kada je jako toplo napolju. U mnogim slučajevima lekovi koji se koriste za lečenje kako telesnih tako i mentalnih bolesti doprinose smanjenom kapacitetu termoregulacije inhibicijom adaptivnih termoregulativnih aktivnosti tela. Uz to, pokazano je i da način života povezan sa dugotrajnim boravkom u kući, nedostatak kontakta sa drugim ljudima i smanjen boravak u prirodi, čemu su sklone osobe sa mentalnim smetnjama, dodatno povećavaju osetljivost na toplotu - precizira naša sagovornica. 

OD VRUĆINE KLJUČA MOZAK Psihijatri za Alo! objašnjavaju zašto smo agresivni, nervozni, anksiozni...

Foto: Alo.rs

 

Kako ističe, povećan je broj prijema pacijenata u ustanovu kojom rukovodi.

- Mnoga istraživanja širom sveta su utvrdila da se u naletima toplotnih talasa povećava broj psihijatrijskih pregleda i prijema u bolnice, što je trenutno slučaj i u našoj urgentnoj psihijatrijskoj službi. Povećan je broj pregleda pacijenata koji se javljaju zbog promena u ponašanju kao posledica pogoršanja dugogodišnje psihijatrijske bolesti, te osoba koje boluju od demencije, zavisnika i onih koji su pokušali suicid.

Na pitanje kakav bi savet dala ljudima koji imaju probleme ovih dana, odgovara:

- Za sve ljude je važno da se na visokim temperaturama što manje izlažu suncu tokom najtoplijeg dela dana i borave u klimatizovanim prostoru, da unose dovoljno tečnosti i dobro spavaju. Ukoliko su smetnje takve da osoba ne može da se sama izbori sa njima ili smetnje ne prolaze, mora se obratiti stručnjacima.  

SKLONI NASILJU

Psihijatar dr Jovan Marić objašnjava da visoke temperature vazduha uz veliku vlažnost utiču na pojačano lučenje pojedinih hormona koji uzrokuju naglašenu nervozu i kod zdravih, a naročito kod bolesnih ljudi.

- Pojačano lučenje hormona, među kojima su serotonin i testosteron, izaziva nervozu i anksioznost i kod ljudi koji su psihički potpuno zdravi. Postajemo agresivniji i imamo manje strpljenja, svadljiviji smo. Duševni bolesnici su leti inače napetiji i anksiozniji i imaju pravo da budu takvi. Ali bi trebalo povesti računa jer toplo vreme kod njih posebno podstiče agresivnost. U toj situaciji skloniji su nasilju, pa je zato leto period u kome se broj samoubistava i ubistava povećava - navodi Marić.

OD VRUĆINE KLJUČA MOZAK Psihijatri za Alo! objašnjavaju zašto smo agresivni, nervozni, anksiozni...

Foto: Dejan Briza

 

 

Korisno

1. Svi koji imaju u porodici psihijatrijskog pacijenta treba posebno da obrate pažnju na njega

2. Osobe sklone suicidu ne treba ostavljati same

3. Ljude koje su mentalno labilni mogu umiriti jutarnje meditiranje, gledanje serija i filmova sa veselim sadržajem, serviranje omiljenih obroka...

4. Ko u kući ima akvarijum, smiriće se ako tokom dana u nekoliko navrata gleda u akvarijum pet ili deset minuta

5. Posavetujte se s lekarom o doziranju terapije

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading