PAŽNJA Za samo nekoliko dana na kupalištima je nastradalo četvoro mladih -  Pazite kako ulazite u vodu
Foto: Massnori Josida

Proteklih nekoliko dana obeležilo je nekoliko stravičnih nesreća na kupalištima, a stručnjaci upozoravaju da je neophodan oprez da uživanje ne bi imalo fatalan ishod.

Visoke temperature navele su veliki broj ljudi da se relaksira i osveži negde pored vode, bilo da su to bazeni, jezera ili reke. Ali zbog nepažnje i nedovoljne brige o zdravlju, na samom početku letnje sezone nastradalo je četvoro mladih ljudi. Na Lidu u Zemunu u četvrtak utopio se mladić (25) koji je ušao u vodu da se rashladi i koji nije isplivao. Istog dana momak (23) udavio se na jezeru Bela reka kod Ripnja, kada je pokušao da roni. Još jedna tragedija dogodila se pre tri dana, kada ja na bazenu u Košutnjaku nastradao petnaestogodišnjak. U tom period život je izgubio i njegov vršnjak na plaži Uski vir, kod Arilja.

Vladimir Grujić, predsednik Udruženja spasilaca na vodi, upozorava da na početku sezone ima više tragičnih slučajeva, pa je neophodno biti oprezan kada se krene na neko od kupališta.

- Dosta nesreća se dogodilo u poslednje vreme u vodi jer nisu sve plaže uređene kao kupališta. Temperature su visoke i procenjujemo da nije bilo adaptacije, odjednom je krenula sezona - rekao je Grujić.

PAŽNJA Za samo nekoliko dana na kupalištima je nastradalo četvoro mladih -  Pazite kako ulazite u vodu

Foto: Alo.rs

 

 

 

Bez obzira na to što imamo tropske vrućine, voda je uvek hladnija od ljudskog tela, što je veliki problem za sve one koji se ne rashlađuju na ispravan način.

- Posetiocima kupališta je potrebno vreme da uplivaju i naviknu se na vodu. Voda je hladnija, pa čovek prvo treba da se pokvasi pa tek onda da uđe u vodu. Često precenjujemo svoje sposobnosti. Neplivači treba da koriste kupališta koja su za njih bezbedna - istakao je Grujić.

On je dodao da nisu sve vodene površine kupališta i da nisu sto posto bezbedne, a spasilaca na mestima koja nisu namenjena za posetioce uopšte nema, pa ih treba izbegavati.

- S davljenikom nikako ne treba biti u direktnom kontaktu, uvek postoji način da mu se doda neki predmet i mu se pomogne - upozorio je Grujić.

Najpoznatije kupalište u Beogradu, Ada Ciganlija, dobro je pokriveno spasilačkim ekipama, pa u piku sezone na terenu radi 60 spasilaca, rekao je za Alo! koordinator Spasilačke službe Ade Ciganlije Jovan Laušević.

- Naše kolege iz Spasilačke službe su volonteri, a to prvenstveno podrazumeva prevenciju. Na sve što je sumnjivo reaguje se odmah da ne bi došlo do dodatnih komplikacija. Imamo upozorenja koja se tiču samog ulaska u vodu, ponašanja u vodi. Kada se ipak nešto desi, spasilačke službe su spremne da brzo reaguju - kaže Laušević.

 

PAŽNJA Za samo nekoliko dana na kupalištima je nastradalo četvoro mladih -  Pazite kako ulazite u vodu

Foto: Massnori Josida

 

 

Najviše intervencija s decom

Zorana Puača, šef plaže na Adi Ciganliji, rekla je da je ova letnja sezona na Adi počela mirno, pa nekih ozbiljnih intervencija još nije bilo.

-  Preventivno reagujemo da bismo sprečili da dođe do neke nesreće. Više posla je u popodnevnim satima, kada dođe više ljudi, pa je potrebna posebna koncentracija. Najveći broj intervencija odnosi se na decu. Čim izgube tlo pod nogama, jave se strah i panika, pa tako ostanu bez daha - rekla je Zorana.

PAŽNJA Za samo nekoliko dana na kupalištima je nastradalo četvoro mladih -  Pazite kako ulazite u vodu

Foto: Massnori Josida

 

 

Saveti

-Postepeno rashlađujte telo deo po deo
-Kupajte se samo u dozvoljenim zonama
-Ne ulazite u vodu punog stomaka
-Ne konzumirajte alkohol
-Pijte dovoljno tečnosti, posebno vode

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading