APEL SA HEMOFARMOVOG PANELA - Građani vakcinišite se, da jesen dočekamo sa kolektivnim imunitetom
Hemofarm

Na skupu kojem su prisustvovali i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša i generalni direktor Hemofarma Ronald Zeliger, predstavljeni su rezultati najnovijeg zdravstvenog istraživanja Štada grupe, u okviru koje posluje i najveća srpska farmaceutska kuća. Zdravstveni izveštaj Štade preneo je šta građani u više od 15 evropskih zemalja, uključujući i Srbiju, misle o uticaju aktuelne pandemije Covid-19 na fizičko i mentalno zdravlje, njihove zdravstvene i higijenske navike, kao i poverenje u zdravstvene radnike i konvencionalnu medicinu. Današnji panel posvećen je rezultatima Štadinog istraživanja koji se tiču stavova građana Srbije na pomenute teme i komparacije sa mišljenjem žitelja drugih evropskih zemalja.

„Aktuelna pandemija podsetila je na svrhu farmaceutske industrije, a to je da naši proizvodi spasavaju živote”, naglasio je Ronald Zeliger, generalni direktor kompanije Hemofarm i dodao da ga je najviše zabrinuo podatak iz Štadinog istraživanja da je tokom pandemije 26 odsto građana Srbije otkazalo preventivne preglede.

APEL SA HEMOFARMOVOG PANELA - Građani vakcinišite se, da jesen dočekamo sa kolektivnim imunitetom

Hemofarm

 

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar napomenuo je da izuzetno zadovoljan radom zdravstvenog sistema tokom proteklih godinu i po dana, kada su medicinski radnici pokazali veliku spremnost na solidarnost i saradnju kako bi uspešno pomogli građanima da prebrode krizu. Ministar je, takođe, uputio apel građanima da se što pre vakcinišu i još jednom istakao da su vakcine bezbedne. „Preko 99 odsto onih koji se danas nalaze u bolnicama oboleli od korone nisu vakcinisani”, napomenuo je ministar Lončar i pozvao građane da iskoriste povoljnu epidemiološku situaciju i obave sve preventivne preglede koje su zbog pandemije odlagali.

Prema rečima Marijana Ivanuše, direktora Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji, uopšte nije pitanje da li će delta tip virusa stići u Srbiju, nego kada će se to desiti. “Ono što treba da nas brine jeste kako danas da se vakcinišemo i molim vas nemojte čekati jesen”, poručio je Ivanuša i upozorio da se očekuje da će 90 odsto svih slučajeva u Evropi do kraja avgusta biti rezultat zaraze delta tipom koronavirusa.

APEL SA HEMOFARMOVOG PANELA - Građani vakcinišite se, da jesen dočekamo sa kolektivnim imunitetom

Hemofarm

 

„Do sredine juna upotrebljeno je pet miliona doza vakcine, a prijavljeno je nekoliko stotina neželjenih reakcija, od toga najviše blagih, poput temperature ili bola na mestu uboda. Znate koliko je bilo potvrđenih ozbiljnih neželjenih efekata? Samo sedam. Ako uporedite 7.000 umrlih sa sedam ozbiljnih neželjenih efekata vakcine, koji su svi lečeni i preživeli, onda znate kakva je bezbednost vakcine“, naglasio je Ivanuša i dodao da je Srbija uradila odličan posao tokom pandemije.

Premijerka Brnabić istakla je da je Srbija na dobrom putu, ali da je potrebno da se mladi vakcinišu kako bismo postigli kolektivni imunitet. „Trenutno imamo samo 17 odsto vakcinisanih ispod 30 godina starosti. Ako ne napravimo dodatni napor, postaćemo jedna od ranjivijih zemalja”, naglasila je Brnabić.

APEL SA HEMOFARMOVOG PANELA - Građani vakcinišite se, da jesen dočekamo sa kolektivnim imunitetom

Hemofarm

 

Na skupu su predstavljeni i rezultati Štadinog istraživanja o uticaju pandemije na mentalno zdravlje građana u Srbiji, prema kojima trećina ispitanika (31%) priznaje da je ona kod njih izazvala stres koji je vodio unutrašnjem nemiru, dok je u isto vreme gotovo identičan obim ispitanika (29%) rekao da ne oseća uticaj pandemije na mentalno zdravlje. Generalni direktor Hemofarma ovim povodom je istakao da je situacija sa Covid-19 značajno uticala na mentalno zdravlje svih građana, pa je iz tog razloga važna kampanja Hemofarm fondacije „Nesalomovi“ za očuvanje mentalnog zdravlja u okviru koje je omogućena stručna podrška psihologa i psihijatara posredstvom besplatnog SOS broj 0800 001 002.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading