PRIJEMNI Veliki broj đaka zadovoljan kako je uradio matematiku: Evo kako su se snašli osmaci
Alo

Prve informacije sa terena Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pokazale su da nije bilo ozbiljnih odstupanja od procedura tokom polaganja.

Iz resornog ministarstva navode da su u stalnoj komunikacija sa okružnim upisnim komisijama, supervizorima i ostalim ključnim akterima u procesu sprovođenja završnog ispita.

Kao i prvog dana, svršeni osmaci, kojih je oko 68.280, nedugo nakon 11 časova do kada im je trajalo testiranje mogli su da provere šta su uradili i koliko poena mogu da očekuju, jer su rešenja testa iz matematike, kao i Uputstvo za ocenjivanje, objavljeni na sajtu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja http://www.mpn.gov.rs/resenja-testa-iz-matematike-2/.

Opšta prva ocena učenika jedne beogradske osnovne škole iz centra grada, nakon završenog testa iz matematike, bila je da je test iz srpskog koji je održan u sredu 23. juna bio teži, a većina njih je izrazila očekivanje da će današnji kombinovani biti još lakši.

- Najviše sam se plašio testa iz matematike, ali sad mi je mnogo lakše jer on uopšte nije bio težak i mnogo je lakši bio nego probni test - kazao je Andrija, koji planira da upiše XIII beogradsku gimnaziju.

On očekuje da će uspeti da ostvari svoju želju, jer iz škole nosi gotovo maksimalan broj poena, dok će iz srpskog imati 11,05 poena jer ima 17 tačnih odgovora, a iz matematike 9,75 poena za 15 tačnih odgovora.

- Spremao sam se od početka osmog razreda, i u svojoj školi i išao na pripremnu nastavu, tako da ne očekujem da ću loše uraditi ni današnji kombinovani test - kazao je Andrija.

 

"Ministarstvo prosvete poručuje učenicima da nemaju razloga za brigu i da je u školama 11 odsto više mesta nego đaka."

Ružić: Sprečeni pokušaji zloupotrebe

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je juče da je bilo pokušaja zloupotrebe testa iz maternjeg jezika, ali da je to sasečeno u korenu. On je naglasio da nikakve zloupotrebe neće biti tolerisane.

Prema njegovim rečima, testu iz srpskog jezika pristupilo je 98,55 odsto učenika završnih razreda od ukupno 68.282.

Ružić je naglasio i da je zamisao bila da ovogodišnji testovi budu pojednostavljeni, zbog prethodne izazovne godine usled epidemije kovida 19, te da mu je drago što su i učenici test iz srpskog ocenili lakšim.

Rezultati i upis:

Svršeni osmaci danas polažu kombinovani test. Preliminarni rezultati završnog ispita za osmake znaće se 27. juna, a konačni će biti objavljeni 2. jula.

Popunjavanje liste želja elektronskim putem preko portala https://mojasrednjaskola.gov.rs/ je od 26. juna do 3. jula 2021. godine, a popunjavanje i predaja liste želja u osnovnoj školi, kao i unos u bazu podataka neposredno u osnovnoj školi je 3. i 4. jula 2021. godine.

Objavljivanje zvaničnih rezultata raspodele po školama i obrazovnim profilima je 11. jula.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading