VREMENSKA PROGNOZA ZA SRBIJU Sutra nas čeka pakao, stiže najtopliji dan u godini!
Foto: Printscreen TV Prva
  • Najtopliji dan
  • Ekvatorijalna zona
  • Smederevska palanka

- Sutra bi trebalo da bude taj najtopliji dan sa maksimalnim temperaturama od 35 do 38 stepeni, slično kao danas, možda u dva, tri mesta bude 39, npr. u Ćupriji, Kraljevu, a u Beogradu će biti 38 stepeni, znači oko dva više nego danas - upozorio je meteorolog.

Todorović je podsetio da je najviša temperatura bila izmerena u Smederevskoj Palanci 24. jula 2007. godine od 44,8 stepeni, kada je u Beogradu bilo 43,6 stepeni.

Tropski talas

Meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije skrenuo je pažnju da mi sve vreme pogrešno koristimo termin "tropski talas".

- U Tropima, ekvatorijalnoj zoni, tamo ovakvih temperatura nema. Tamo su niže temperature, uglavnom između 30 i 35 stepeni, a kod nas u Evropi prelaze te tropske temperature od 35 stepeni - objasnio je naš gost i ponovio da se temperatura vazduha meri na osunčanom, ne u senci, na travnatom terenu i da ne sme da bude zgrada u blizini i na dva metra.

Vreme za leto - toplije nego prošlo

On je naglasio da će ovo leto biti toplije nego prošlo, sa više dana ekstremno visokih temperatura.

- 2017. ih je bilo 27, 2018. ih je bilo 0, 2019. pet, a prošle svega dva. Ove godine očekujem od sedam do deset vrelih dana - podsetio je on.

Komentari (0)

Loading