ĐAKE ZBUNIO TEST IZ SRPSKOG! Vrela mala matura! Danas provera znanja iz matematike, sutra sledi kombinovani test!
Alo

Iako su iz Ministarstva najavljivali da će mala matura biti lakša od probne jer će biti više zadataka na zaokruživanje, prvi utisci dece nakon jučerašnjeg testa iz maternjeg jezika nisu se baš poklopili sa tom najavom, ali je generalno ocena dece da test iz srpskog nije bio težak i da su zadovoljna onim što su uradila.

Prvi utisak učenica OŠ „Branko Ćopić“ sa Vidikovca, Jovane, Lenke, Irine, Zoje, Nine i Ivane, nakon testa iz srpskog je da on uopšte nije bio težak, ali da je bio malo zbunjujući zbog nekih pitanja sa ponuđenim odgovorima, koja im nisu bila baš najjasnija. Sve ih je zbunila reč „izlišno“ u jednom pitanju, ali generalno sve su zadovoljne kako su ga uradile i očekuju da ni današnji test iz matematike ni sutrašnji kombinovani neće biti teški.

ĐAKE ZBUNIO TEST IZ SRPSKOG! Vrela mala matura! Danas provera znanja iz matematike, sutra sledi kombinovani test!

Alo

 

Prema prvim podacima Ministarstva prosvete, izlaznost na ispit iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, bila je 98,55 odsto i nije bilo nikakvih nepravilnosti, niti ozbiljnih odstupanja od propisanih procedura.

Rešenja prvog testa iz maternjeg jezika koje osmacima donosi 13 poena, kao i Uputstvo za ocenjivanje objavljeni su odmah nakon završetka testa na sajtu Ministarstva prosvete www.mpn.gov.rs/resenja-testa-iz-srpskog-maternjeg-jezika-2/.

Osmaci, ali i njihovi roditelji moći će bar malo da odahnu tek u nedelju, 27. juna, kada će biti objavljeni preliminarni rezultati završnog ispita, dok se konačni očekuju 2. jula, a zvanični rezultati raspodele po školama i obrazovnim profilima biće objavljeni 11. jula.

Popunjavanje liste želja elektronskim putem preko portala mojasrednjaskola.gov.rs je od 26. juna do 3. jula, a popunjavanje i predaja liste u osnovnoj školi, kao i unos u bazu podataka neposredno u osnovnoj školi je 3. i 4. jula ove godine.

60 poena iz škole, a 40 sa završnog ispita

Osmaci na osnovu uspeha iz šestog, sedmog i osmog razreda mogu imati najviše 60 bodova, dok na završnom ispitu mogu osvojiti najviše 40 bodova, od kojih na testu iz srpskog i matematike maksimalno po 13 bodova, a na kombinovanom testu 14 bodova.

Svaki od testova završnog ispita ima 20 pitanja i svaki tačan odgovor donosi jedan poen. Da bi se došlo do konačnog broja poena sa završnog ispita koji se računaju pri upisu u srednju školu, ukupan broj poena iz srpskog i matematike se množi  koeficijentom 0,65, a broj bodova sa kombinovanog testa koeficijentom 0,7.

Podsetnik za osmake:

- Testiranje počinje u devet i traje 120 minuta, odnosno do 11 sati.

- Oni koji završe pre toga mogu da predaju test dežurnom nastavniku, s tim što nije dozvoljeno da se napušta prostorija u kojoj se polaže ispit pre 9 i 45 časova.

- Đaci su dužni da pre početka testa dođu u školu najkasnije do 8.15 sva tri dana održavanja ispita, i treba da ponesu plavu hemijsku olovku, grafitnu olovku i gumicu, a za test iz matematike još i lenjir, trougao i šestar.

- Preporuka je da se odgovori prvo pišu grafitnom olovkom, a tek na kraju plavom hemijskom olovkom. Ovo je važno jer se odgovori napisani grafitnom olovkom, kao ni prepravljani odgovori napisani hemijskom olovkom ili hemijskom koja nije plava neće priznavati pri bodovanju.

- Ko ne bude poštovao propisanu proceduru i uputstva dežurnih nastavnika rizikuje da bude udaljen sa testa i da ostane bez bodova, a moći će ponovo da ga polaže u avgustovskom roku.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading