IT LOPOVI Sve savršeniji načini skidanja novca sa računa, dok trepnete, postanete prosjak: Daj mi šifru da ti maznem pare
TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

 

Naime, nepoznati prevaran je uspeo jednom broju klijenata da pošalje poruku, navodno od banke, u kojoj ih poziva da ažuriraju svoje podatke.

-  Poruka sadrži link na kojem je navodno potrebno uneti svoje podatke. Mi smo zamolili klijente da obrate pažnju jer to nismo mi poslali. U pitanju je pokušaj prevare i zloupotrebe podataka klijenta - navode iz ove banke za Alo!.

Klikni i upiši šifru

Naime, pretpostavlja se da je namera bila skidanje novca sa računa klijenata koji bi preko linka dali brojeve računa i šifre.

- Banka definitivno nikada ne zahteva podatke niti njihovo ažuriranje preko i-mejlova ili poruka sa nepoznatih linkova - objašnjavaju oni.

Ovo nije usamljen slučaj, s obzirom na to da hakeri iz dana u dan obaraju sajtove i sisteme raznih kompanija, odakle uzimaju podatke i pokušavaju da prevare naivne. Kako su objasnili stručnjaci iz Vestern uniona, varalice uvek prvo pripremaju teren, a onda napadnu.

Neki obrasci se ponavljaju

- Koriste sva sredstva da stupe u kontakt sa žrtvama - telefon, poštanska pisma, i-poštu i internet. Zadobiju vaše poverenje i tako vas imaju na uzici, traže od vas novac, a zatim ga uzmu i pobegnu. Scenariji koje koriste da vas namame se neprestano menjaju - upozoravaju oni.

- Nekada su to bila pisma i direktni razgovori, a sada je to uglavnom preko mobilnih telefona i društvenih mreža. Traži se od klijenata da unapred plati za neku uslugu, kažu im da su dobili nagradu, ali da za podizanje te nagrade treba da uplate neki procenat. Zatim ih mole da pošalju novac za lečenje rođaka ili dobijete lažni ček i traži se od vas da deo novca pošaljete nazad iz naizgled legitimnih razloga, ali ček je lažan - navode oni.

Sa bankama je, kaže IT stručnjak i vlasnik radnje za popravku mobilnih telefona Ilija Mitrović, drugačije jer upisivanjem šifre i broja računa preko linka vi dajete prevarantima podatke preko kojih oni mogu da vam skinu sve sa računa.

IT LOPOVI Sve savršeniji načini skidanja novca sa računa, dok trepnete, postanete prosjak: Daj mi šifru da ti maznem pare

shutterstock

 

 

Samo sam stisnuo "Yes"

Neki stručnjaci pretpostavljaju da se prevaranti mesecima služe istim tipom prevare samo što menjaju ciljnu grupu žrtava. Kako za Alo! kaže IT stručnjak i vlasnik radnje za popravku mobilnih telefona Ilija Mitrović, sve češće mu klijenti na popravku donose telefone koji su „poludeli“ nakon neke prevare.

- Najčešće stariji ljudi koji se ne razumeju mnogo u telefone kažu: „Samo sam kliknuo i ono je krenulo da šalta, ne prestaje“. A u stvari neko im je poslao link na koji su oni kliknuli, a koji im je ukrao novac preko telefonskog računa - objašnjava on.

 

Inovativnost u prevarama bez granica

Načina za varanje sve je više, pa taman kada mislite da znate sve načine na koje prevaranti mogu da nasrnu na vas, uvek ima nešto novo.

Avansi - traži se plaćanje unapred

Zaposlenje - nude posao uz ulaganje

Prekomerno plaćanje - pošalju vam ček, pa traže da deo novca vratite, a ček je lažan

Lutrija - kažu da ste dobili nagradu, ali da treba da uplatite novac

Hitan slučaj - traže vam da pošaljete pare prijatelju ili članu porodice

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading