ZLATO Evropska šampionka iz geografije za Alo! o svom velikom uspehu: O njoj priča cela EVROPA!
Alo

 

Šampionka kojom se ponosi cela Srbija za Alo! kaže da se za geografiju zainteresovala u školi:

- Privuklo me je tumačenje mapa, različitih mesta... Onda sam saznala da postoji takmičenje. Na opštinskom sam osvojila prvo mesto, usledilo je regionalno a zatim republičko. Kad sam i na republičkom uzela prvu nagradu preostalo je evropsko. Imala sam dva meseca da se pripremim. Sa sajta evropskog takmičenja skidala sam testove i rešavala ih, mnogo sam i raznovrsno čitala kako bih što više saznala. Najteža mi je suva teorija, kad moram da zapamtim neke podatke.

TRAJALO TRI DANA

Sa druge strane, Nađa kaže da je najviše privlače zadaci koji je teraju na razmišljanje, da svojom glavom dođe do odgovora.

- Mnogi misle da je geografija suvoparna, ali ona je izuzetno zanimljiva, ima baš mnogo razmišljanja. Recimo, na takmičenju je bilo pitanje zašto su temperature niže na severu nego na jugu. Na to bi mnogi mogli da odgovore, svaki čovek može da zaključi razmišljanjem koji je odgovor. Ne mora da bude ekspert, i zato mislim da je geografija oblast koja je bliska svakome.

ZLATO Evropska šampionka iz geografije za Alo! o svom velikom uspehu: O njoj priča cela EVROPA!

Alo

 

Samo takmičenje je trajalo tri dana. 

- Posle ceremonije otvaranja, u subotu smo imali prva dva testa: praktični rad, koji je trajao 45 minuta, i multimedijalni test od 30 minuta, sa pola sata vremena između da se osvežimo. Sledećeg dana smo imali pisani test, koji je trajao sat i po, on je bio najteži. Zahtevao je mnogo razmišljanja, pisanih odgovora na najrazličitije teme. U ponedeljak sam od regionalnog centra za talente saznala da sam dobila zlato. Iskreno, nisam to očekivala, mislila sam da ću osvojiti bronzu, možda srebro, jer je konkurencija bila mnogo jaka. 

BLISTA I IZ FIZIKE

Osim geografije, Nađu zanimaju i druge nauke, a posebno bi izdvojila fiziku.- Iz fizike sam pisala naučni rad sa kojim sam učestvovala na regionalnoj smotri i osvojila prvo mesto. Sada, početkom jula me očekuje internacionalni kongres, na kojem ću prezentovati svoj naučni rad, metodiku rada, rezultate i zaključak. Komisija će mi postavljati pitanja. Tema je uticaj kinematičke viskoznosti na smanjenje koeficijenta trenja, zanimaju me motori, kako rade...

ZLATO Evropska šampionka iz geografije za Alo! o svom velikom uspehu: O njoj priča cela EVROPA!

Alo

 

 

Porodica, škola, drugari

Nađa je uspeh proslavila s porodicom.

- Roditelji su mi najveća podrška. Pored njih, tu je škola „Ruđer Bošković“, tu su nastavnici, drugari. Posebno se zahvaljujem nastavniku Milenku Miliću - kaže za Alo! šampionka.

Šta radi kad ne uči

- Čita

- Badminton

- Tekvondo

- Gleda serije

- Druži se sa drugaricama

- Piše eseje i priče

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading