ALO SAZNAJE Eksperti tvrde: Nema zavere,  eksplozije su čista nesreća!
Foto: RINA
ALO SAZNAJE Eksperti tvrde: Nema zavere,  eksplozije su čista nesreća!

Foto: Printscreen

 

 

Grad Čačak je poslednjih dana u žiži javnosti zbog uznemirenja građana do kojih su dovele nedavne eksplozije u skladištima municije i komponenti za proizvodnju kompanije „Sloboda“.

Činjenica da nije bilo stradalih i da nije došlo do značajnije štete po okolinu ukazuje da je do eksplozija došlo na mestima koja su namenjena i pripremljena za takve mogućnosti, jer eksplozivna sredstva i komponente u proizvodnji municije uvek predstavljaju potencijalni rizik, objašnjavaju za Alo! dobro obavešteni i u ovu tematiku upućeni izvori.  

- Eksplozije u vojnim fabrikama nisu ništa novo i iznenađujuće. Ako pogledate sajt Analitičkog centra za bezbednost municije (msiac.nato.int) koji prati upravo takva dešavanja, uočićete da je od aprila 2020. do aprila 2021. godine došlo do sličnih eksplozija i u postrojenjima sličnih kompanija u Italiji, Kanadi, Turskoj i Iranu, a godinu dana pre toga i u Rusiji, Indiji i Kazahstanu. U mnogima od njih je bilo i ljudskih žrtava - kažu stručnjaci.

ALO SAZNAJE Eksperti tvrde: Nema zavere,  eksplozije su čista nesreća!

Foto: RINA

 

 

Kako Alo! saznaje, eksplozije u kompaniji „Sloboda“ su verovatno posledica samozapaljenja visokoosetljivih i eksplozivnih komponenti koje se koriste u proizvodnji.  

Stručnjaci se slažu da u određenim klimatskim uslovima i u spletu drugih okolnosti dolazi do nestabilnosti hemijskih jedinjenja, eksplozivnih smeša i pojedinih zapaljivih premaza koji dovode do samozapaljenja ili eksplozije.

- Često je zabluda da visoka temperatura ima veliki uticaj, dok se zaboravlja da, na primer, visoka vlažnost takođe može dovesti do samozapaljenja i nestabilnosti pojedinih komponenti koje se koriste za proizvodnju municije i njihovog punjenja - smatraju eksperti.

ALO SAZNAJE Eksperti tvrde: Nema zavere,  eksplozije su čista nesreća!

Foto: RINA

 

 

Da li je to bio slučaj i u Čačku, utvrdiće istraga

Prema informacijama do kojih je došao Alo!, od samog momenta prve eksplozije sve nadležne službe i državni organi preduzimali su mere iz svoje nadležnosti, a nadležno Više javno tužilaštvo i eksperti MUP-a Republike Srbije u saradnji sa komisijama i radnim telima kompanije „Sloboda“ sprovode istragu. Intenzitet istrage i donošenje zaključaka u ovakvim slučajevima diktiraju pre svega bezbednosni uslovi na mestima eksplozije.

Tek na tim mestima istražni organi mogu da prouče i istraže dokaze o potencijalnim uzrocima.

Ono što je najbitnije, nema stradalih.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading