STIŽE NAM PRAVA AFRIČKA VRELINA: Spremite se za tropski talas, meteorolog Đorđe Đurić saopštio detaljnu prognozu
Alo/ Ilustracija

Leto i kalendarski stiže za dva dana, a sa njim i prvi tropski talas ove godine. U Srbiji sledeće nedelje i do 37-38 stepeni, a u regionu i preko 40 - napisao je na svom Fejsbuk profilu meteorolog Đorđe Đurić.

Premda je i ovaj vikend topao, vreme je nestabilno. Srbija se nalazi između dva sistema - uslovno rečeno "vrelog" i "kišnog".

- Ovog vikenda i u ponedeljak biće centar visinskog ciklona, odgovornog za jake oblačne sisteme sa grmljavinom širom Rumunije, Moldavije, Bugarske i severoistočne Grčke, a preko ovih prostora je relativno svež. Očekuje nas istovremeni protok vlage sa istoka i severoistoka, ali i tok vrelog vazduha sa jugozapada i sa Mediterana, koji će biti "oroz" za pojavu grmljavine i nepogoda. Istočni i jugoistočni deo Balkanskog poluostrva uticaće na visinski ciklon sa istoka, uz veoma nestabilno vreme. Na području Rumunije, Bugarske i Moldavije može pasti sa 50 na 100 mm kiše po kvadratnom metru, lokalno i više, tako da može biti problema sa poplavama i bujicama, posebno u području Crnog mora. Zapadni i jugozapadni deo Balkana pod uticajem toplog i stabilnog vazduha sa jugozapada, sa temperaturama preko 35 ℃. Srbija će ovog vikenda biti između ova dva sistema, zbog čega vrela vazdušna masa nastavlja da zaobilazi nas i struju zapadnije od nas, dok su istok i jugoistok Srbije pod uticajem vazdušnih masa sa istoka i Crnog mora - napisao je Đurić.

Na zapadu Srbije najtoplije

Srbija je danas pod uticajem tople vazdušne mase sa jugozapada, koja svojom glavninom struji zapadnije od nas ka centralnoj Evropi, pa otud da je u Vojvodini i na zapadu Srbije najtoplije, uz temperature preko 30°C. Istovremeno, veći deo Srbije je pod uticajem visinskog ciklona, čiji se centar nalazi nad istokom Balkana. On uslovljava relativno sveže vreme nad jugoistokom Srbije i istokom Balkana, a uslovljva i dotok vlage sa Crnog mora.

Dakle, kako je Srbija pod uticajem tople vazdušne mase sa jugozapada, a ima dotoka vlage sa Crnog mora, u toku poslepodneva očekuju se pljuskovi sa grmljavinom, a ima idealnih uslova i za grmljavinske oluje sa gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovima.

Kako navodi, od ponedeljka imamo dalji tok vrućeg vazduha sa jugozapada, ali se u sred dana i popodne očekuju lokalni pljuskovi sa grmljavinom i nepogodama.

- Maksimalna temperatura biće od 30 stepeni Celzijusa, u jugoistočnoj Srbiji do 35 ℃ na severozapadu Srbije i u Beogradu. Od utorka imaćemo uticaj grebena sa jugozapada, uz protok čak i vrelih ali veoma suvih vazdušnih masa iz severne Afrike, uz slabljenje i nestajanje uticaja visinskog ciklona sa istoka i kreće se na jugoistok iznad Egejskog mora. Iznad zapadne Evrope i Atlantika nalaziće se ciklon, koji će dodatno uslovljavati protok vrele vazdušne mase u jugozapadnoj visinskoj struji od severne Afrike preko našeg područja i Srbije sve do istočne i severoistočne Evrope - objašnjava dalje naš poznati meteorolog.

To znači i afričke vreline na samom početku leta.

- U ovoj sinoptičkoj situaciji od utorka je svetlo i vruće u svim delovima Srbije. Vrhunac prvog ovogodišnjeg toplotnog talasa biće sredinom sledeće nedelje. Maksimalna temperatura u utorak od 32 do 37℃, u Beogradu do 36℃ . Najtoplije će biti u sredu i četvrtak i maksimalna temperatura biće u mnogim područjima iznad 35℃, negde do 37-38℃, a u Beogradu do 36-37 ℃ - ističe poznati meteorolog.

Narednih dana, posebno sledeće nedelje u Beogradu, ali i u mnogim drugim gradovima, ali i na severu Srbije i u Vojvodini,  dodaje, očekuju se tropske noći, što znači da minimalna temperatura tokom noći i jutra neće pasti ispod 20 stepeni Celzijusa.

STIŽE NAM PRAVA AFRIČKA VRELINA: Spremite se za tropski talas, meteorolog Đorđe Đurić saopštio detaljnu prognozu

EPA

 

- Sa veoma visokim temperaturama koje nas očekuju sledeće nedelje i uz vedro vreme očekuje se velika opasnost od toplotnog udara, pa sve odgovarajuće mere treba primeniti u ovakvim vremenskim uslovima, što je što više tečnosti, izbegavajući boravak na otvorenom u najtoplijem delu dan, izbegavanje rada na otvorenom od 10 do 16 časova, kao i izbegavanje laganja sunca više od 10 minuta bez adekvatne mere zaštite, jer će vrednosti UV zračenja biti veoma visoke - objašnjava Đurić.

U Americi je pravi pakao

- Ako je za utehu, temperature na jugozapadu Sjedinjenih Američkih Država su ovih dana izuzetno visoke, tako je i u Nevadi, odnosno u Las Vegasu i Arizoni tj u Feniksu do 46-47℃, a u jugoistočnoj Kaliforniji do 49℃ - dodaje Đurić.

Predah od ovog ekstremno tropskog talasa stiže već narednog vikenda. Ali, temperature će i dalje biti visoke, idealne za odlazak na plažu.

- U petak i naredni vikend očekuje se niža temperatura vazduha, uglavnom za 3 do 5 stepeni, tako da će ostati tropski toplo, sa temperaturama iznad 30 ℃. Znači pred nama je prvi tropski talas godine. Trajaće duže od 5 dana i u vrhunskim uslovima iznad 35 ℃, a negde će dostići i 37-38 ℃ U Severnoj Makedoniji biće još toplije, uz temperature u Skoplju i u Vardarskoj dolini i do 40-41℃, a temperature od oko 40℃ očekuju se u dolini Zete, odnosno na širem području Podgorice i Danilovgrada, kao i u dolini južnog i centralnog dela Neretve, odnosno na širem području Mostara.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Rade

19.06.2021 16:23

To kaže Lik koji studira punih 14 godina i još nije ni blizu završetka studija!!!