U SRBIJI ČETIRI PUTA VIŠE UDOVACA NEGO UDOVICA : Muškarci ne brinu o svom zdravlju
Foto: Shutterstock, ilustracija

U Srbiji ima 560.000 udovica i 150.000 udovaca i ta ogromna razilka, između ostalog, govori da muškarci ne vode dovoljno brige o zdravju, a neki od njih u ruralnim delovima umiru i zbog sitince, jer se na vreme ne obrate lekaru, izjavila je poverenica za zaštitu rodne ravnopravnosti Brankica Jaković.


Satatistika svedoči da nijedna evropska zemlja, osim Rusije, nema tako visok procenat osoba koje su ostale bez bračnog druga.

"Jedan od razloga za takvu ogromnu razliku je i očekivani životni vek žena, duži za pet godina. Žene u proseku žive 78,3 godine a muškarci 73.1", rekla je Janković za Tanjug i dodala da te činjenice signaliziraju da je važno da se radi na osnaživanju muškaraca.

Podatak, kako kaže, ukazuje i da muškarci ne vode dovoljno računa o zdravlju, zanemaruju ga, ponekad umiru od sitinca.

Poverenica je navela i još jednu stvar - da su samo u 2019. godini u saboraćaju poginula 404 muškaraca. Dodala je da je u tom periodu iako je puno urađeno na bezbednosi saobraćaja stradalo i 130 žena.

Kako kaže, iz ovoga vidimo da postoji rodna komponenta, što ukazuje i na rezultat patrijarhalnih obrazaca ponašanja - "jnisi muškarac ako brzo ne voziš"

Prema istraživanjima, statistici doprinosi i činjenica da udovice ređe od udovaca ulaze u novu bračnu zajednicu.
 

Komentari (0)

Loading