Danas su Letnje zadušnice: Ispoštujte običaje, zapalite sveću, a jedno nikako nemojte raditi
Alo!/Masanori Jošida

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Letnje (duhovske) zadušnice, koje padaju u subotu pred Duhove (Silazak Svetog Duha). Glavni običaj je da se na današnji dan ode na groblje, ali i da se prosjacima daje milostinja.

Ovaj dan posvećen je umrlim precima i, prema tradiciji, vernici posećuju grobove, prislužuju sveće i služe pomene. Upućuju molitve Bogu za milost prema upokojenima i oprost grehova koje su počinili za života.

Grobovi se na taj dan prelivaju vinom, počiste i urede, donesi se cveće i zapale sveće.

Zadušnice se uvek obeležavaju u subotu i tim povodom se organizuju i bogosluženja posvećena upokojenima, jer je Isus Hristos, dan uoči Vaskrsenja, koje se uvek slavi u nedelju, proveo u grobu.

Običaji i verovanja

Običaj je u narodu da se o zadušnicama, kao i o parastosima, iznose mnoga jela. Verovanje je da ta iznesena jela treba da se razdele sirotinji i uopšte svima koji se tu zateknu, za pokoj duše umrloga.

Obično se iznosi pogača, žito, vino, kao i druga jela.

Osim letnjih, u kalendaru Srpske pravoslavne crkve postoje još zimske ili Mitrovske, zatim prolećne, koje padaju sedmicu pre početka Velikog ili Časnog posta, i Miholjske ili jesenje zadušnice.

Zabranjen ulazak na groblje automobilima

Javno komunalno preduzeće "Pogrebne usluge" izdalo je obaveštenje za posetioce grobalja u kojem se navodi da za odlazak na groblje, umesto svojih automobila, građani koriste gradski prevoz.

- U subotu, 19. juna 2021. godine, na svim grobljima neće biti dozvoljen ulazak automobila od 7 do 15 časova. Kapije za ulaz motornim vozilima na groblja biće otvorene od 15 do 18 časova - navode iz "Pogrebnih usluga".

Komentari (0)

Loading