KVALITETNA VODA ZA 1,3 MILIONA LJUDI Zapadni Balkan koristi inovativnu tehnologiju iz Kule
Privatna arhiva

 

Domaći proizvođač opreme za proizvodnju natrijum hipohlorita, sredstva za dezinfekciju pijaće vode, ugradio je svoja savremena tehnološka rešenja na više od 130 lokacija u zemlji i regionu, a od nedavno je i vodovod u Osijeku dobio „Sigminu“ tehnologiju.

Ovog proizvođača, kao i uređaje koje pravi, u Privrednoj komori Srbije su prepoznali kao strateški važnog za Srbiju. Oprema im je potpuno automatizovana i nezavisna, tako da u vanrednim situacijama (poplavama, pandemijama, nestanku električne energije, ratnom stanju,…) uz pomoć agregata i kuhinjske soli na potpuno bezbedan način obezbeđuje kvalitetnu vodu za piće građanima.

„Strateški je proizvođač i zato što njihova oprema zamenjuje gasni hlor koji se koristi u ostalim vodovodima za dezinfekciju vode, a ne proizvodi u zemlji već isključivo uvozi, i uz to je vrlo opasan u manipulaciji, transportu i skladištenju i kategorisan je kao bojni otrov. ‘Sigma' je rezultat domaće pameti i kapitala u čijim inovacijama su učestvovali naši fakulteti, instituti i naučnici“, navodi Dragan Stevanović, sekretar Udruženja za hemijsku, gumarsku industriju i industriju nemetala PKS.

Region Zapadnog Balkana je, prema rečima Stevanovića, prepoznao ovu inovativnu tehnologiju i kao rezultat toga je „Sigmina“ oprema ugrađena u osiječkom vodovodu, jednoj od najmodernijih fabrika vode u ovom delu Evrope.

Oprema koju proizvodi kompanija iz Kule nalazi se na više od 130 lokacija u Srbiji (vodovodi, bazeni, mesna industrija, bolnice,...), ali i u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Mađarskoj.

„Preko 1.300.000 stanovnika regiona dobija pijaću vodu dezinfikovanu tehnološkom opremom koju proizvodi Sigma iz Kule. Primenjujemo najstrože međunarodne standarde proizvodnje tehnološke opreme za koje posedujemo međunarodno priznate sertifikate iz Srbije i EU“, ističe Aleksandar Kolić iz „Sigme“.

Primenom tehnologije za proizvodnju dezinfekcionih sredstava na mestu potrošnje elektrolizom vodenog rastvora solilo, lokalna zajednica dobija višestruku korist, objašnjava Dubravko Pichler, rukovodilac RJ „Proizvodnja vode“ Vodovoda Osijek.

„Najvažnija od svih je povećanje bezbednosti dezinfekcije pijaće vode jer se iz primene izbacuju opasne materije, poput gasnog hlora i tehničkog natrijum hipohlorita. Druga velika prednost je pouzdanost i sigurnost dezinfekcije pijaće vode jer lokalna zajednica stiče putpunu nezavisnost od tržišta opasnih hemikalija“.

Komentari (0)

Loading