PROFESOR PROKIĆ TVRDI DA JE U PITANJU HAJKA: Nisam kriv!
Foto: Shutterstock

Profesor na Fakultetu dramskih umetnosti Nenad Prokić, koga su studentkinje optužile za seksualno uznemiravanje, tvrdi da to nije činio i da je u pitanju hajka.

Dokaz da je hajka je i to što je samo moje ime procurilo, a ne i drugih profesora - kaže Prokić. On nije naveo na koga od kolega misli i na kakve prekršaje etičkog kodeksa.

"U pitanju je osvetnička kampanja. Uostalom, ja više i ne predajem na Fakultetu dramskih umetnosti, školska godina je završena i posle leta zvanično odlazim u penziju. To sam najavio pre celog ovog slučaja", kaže Prokić za Novosti.

Tako je profesor dramaturgije Nenad Prokić (1954) komentarisao saopštenje Studentskog parlamenta FDU u kome se tvrdi da je Nastavno-umetničko-naučno veće ovog fakulteta ustanovilo da je on prekršio etički kodeks i pravila ponašanja.

Naime, Etička komisija FDU reagovala je na pet prijava za seksualno uznemiravanje od strane Prokića koje se odnose na period od 1997. do 2020, ali je samo jedna mogla biti procesuirana, jer se tiče aktuelne studentkinje.

Profesor kaže da je "reč o starim prijavama a ne novim, kao što izgleda iz objavljenog teksta".

- Nastavno-umetničko veće je odlučilo da se ne primenjuju nikakve sankcije prema meni, kaže, i dodaje da su organizatori hajke time nezadovoljni i instrumentalizuju studente, iznoseći optužbe iz prijava koje nisu procesuirane, pa prema tome ni njemu predočene. Pritom ih koriste kao da su činjenice.

Kada je pre dva meseca obelodanjeno da postoji pet prijava protiv profesora Prokića za seksualno uznemiravanje, on je u izjavi medijima to demantovao. Kazao je da je reč o prijavi "zbog ocene" jedne bivše studentkinje kojoj je "greškom poslao fotografije sa plaže, ali da one nisu neprimerene".

Studentski parlament u svom saopštenju navodi da u prijavama stoji da je Prokić "slao neprimerene fotografije i poruke sa seksualnim konotacijama obično pred izlazak na diplomski ispit na kom je bio mentor, upućivao telefonske pozive sa predlogom za viđanje, pozvao studentkinju u stan na večeru, na hodniku hvatao devojke oko struka i slično. Takođe, u prijavama stoji i da je studentkinje na časovima "dodirivao po leđima i zatezao im zadnji deo brushaltera".

Dokaz da je hajka je i to što je samo moje ime procurilo, a ne i drugih profesora - kaže Prokić. On nije naveo na koga od kolega misli i na koje tačno sumnje, ili na kakve prekršaje etičkog kodeksa.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading