"NAJTEŽE JE BILO NOSITI MRTVE SABORCE" Darko Anđelković, heroj sa Košara za Alo! o ratnim danima na Kosovu 1999. godine!
Alo

On je jedan od onih koji su 1999. godine sa samo 20 godina na Košarama branio Srbiju i srpsku granicu od invazije terorističke OVK iz Albanije. I danas, 22 godine kasnije, sa suzama u očima govori o svojim preminulim saborcima.

- Svaki dan proveden na Košarama ima svoju priču. Najteže je bilo kada nosite  teško ranjenog ili mrtvog drugara na nosilima. To strašno poremeti čoveka, to su emocije koje ne umeju da se opišu, sa kojima živiš posle ceo život. Više mojih saboraca koji su mi bili kao porodica, ostavili su tamo svoje živote. Ali čak i u tim situacijama, bili smo svesni da moral ne sme da pada. Njihove žrtve nisu smele biti uzaludne i zato nismo dozvoljavali sebi da klonemo. Ne žaleći svoje živote, branili smo otadžbinu onako kako su je i naši preci branili - ispričao je Darko za Alo!.

Kako kaže, posebno su mu značajni dani kada se obeležava godišnjica bitke.

- Tada odajemo počast poginuloj braći, i dok dišem, dok me ima, oni neće biti zaboravljeni - kaže košarski heroj.

Alo/Vladimir Markovic

 

Za njega su, kako kaže, najemotivniji susreti oni sa njegovim saborcima, koji su mu i posle toliko godina jednako dragi kao i članovi porodice.

- Gajimo naše prijateljstvo nastalo na Kosovu, to može da razume samo onaj ko je to prošao. To su posebne emocije među nama jer smo samo mi svesni šta smo preživeli zajedno. Kada su neka osećanja i teme u pitanju, samo oni mogu do kraja da me razumeju - kaže Darko i dodaje da je znao kada je krenuo na Košare kakav ga užas tamo čeka.

- Ali nisam razmišljao o tome, već sam se vodio time kakvu svetinju branim. Povratak i napuštanje Košara su nam teško pali svima. Ratovali smo, osujetili smo šiptarske planove, odbranili granicu, imali smo 108 poginulih za veoma kratko vreme, i bilo je teško napustiti položaje koje smo grudima branili. Slike sa Košara su one koje nikada ne zaboravljam. Svi mi imamo neke traume, borimo se i dalje sa tim, ali to krijemo uglavnom da ne bismo brinuli naše porodice - kaže on.

Danas Darko ima dva sina, od osam i deset godina.

- Iako su mali, oni već znaju šta je njihov tata prošao i šta je branio. Podižem ih tako da i sami kad odrastu uvek budu spremni da stanu na liniju odbrane svoje zemlje  - rekao je Darko.

Opet bih sve isto za majku Srbiju!

Kako kaže heroj sa Košara, dani u planini nisu bili laki.

- Košare nisu bile samo bitka sa neprijateljom, nego i sa vremenskim uslovima. U pitanju je planina, gde su se vremenski uslovi menjali iz minuta u minut. Pratilo nas je uglavnom loše vreme, sneg, kiša, magla, ali moral je bio na visokom nivou. Preživeli smo svašta, meni je geler prošao ispod miške, sam bog me je spasao da me ne pogodi. Metak mi je pogodio šlem. Ali evo, danas sam tu, i opet bih prošao sve isto za majku Srbiju - ispričao je Darko.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
generau penziji

17.06.2021 07:15

Nateže je što su ovi mladi ljudi žrtvovani, prevareni i zaje.ani zabadava. A vidoki oficiri i generali su sije i svoje položaje.e borili samo da održe privileg

PJP

17.06.2021 08:35

Dok smo mi krvarili i borili se časno, vojni Generali za to nisu znali već se provodili u Nišu i Beogradu. Sad su svi heroji sprdaju se sa momcima sa Košara. PJP nisu važni, mi se ne hvalimo.