NEKA NOVA SLAVLJA Alo! otkriva kako će izgledati maturske večeri: Može proslava, ali uz buljuk mera
Alo

Tako će mali i veliki maturanti ipak moći da se zajedno provesele i obeleže kraj školovanja. Epidemiološke mere, kažu u ministarstvu za Alo!, svakako će morati da se poštuju. Istog su stanovišta i u Kriznom štabu.

- Pre svega, na maturskoj proslavi, bez obzira na to da li se odvija na otvorenom prostoru, poput školskog dvorišta, ili u nekom ugostiteljskom objektu, kada su srednjoškolci u pitanju neće smeti da bude više od 500 ljudi. U taj broj ubrajamo i đake i nastavnike i druge zaposlene u školi, kao i roditelje, ukoliko neki od njih prisustvuju - rečeno nam je iz Kriznog štaba.

Teško kontrolisati

Kako nam je objašnjeno, na maturama će važiti i sve ostale epidemiološke mere predviđene za organizaciju drugih proslava, poput svadbi i sličnih događaja.

- To znači da, ukoliko ima žive muzike, ona mora da bude odvojena pleksiglas barijerom od učenika i nastavnika. Takođe, preporučeno je merenje temperature na ulazu u ugostiteljski objekat ako je proslava u restoranu ili nekoj svečanoj sali. Preporuka je i da za stolovima ne bude veliki broj osoba - rekao je za Alo! sagovornik iz Kriznog štaba, naglašavajući, međutim, da su svi svesni da će biti izuzetno teško sve kontrolisati i naterati decu da se pridržavaju bar osnovnih epidemioloških pravila, te da se baš zbog toga nadaju da će se veći broj škola odlučiti da bar za osmake mature organizuje na otvorenom, u školskim dvorištima.

Kako za naš list kažu u Ministarstvu prosvete, svima je drago što je dozvoljena proslava završetka osnovnog i srednjeg obrazovanja jer su to trenuci koji se pamte celog života.

- Proslave, kako predviđa zakon, obrazovne ustanove za osnovno obrazovanje mogu da organizuju u školi ili u ustanovama iz oblasti kulture i sporta, u dogovoru sa jedinicom lokalne samouprave. Maturske večeri za učenike srednjih škola moguće je organizovati u školi, u ustanovama iz oblasti kulture i sporta ili u ugostiteljskim objektima, ukoliko postoji saglasnost roditelja i zakonskih zastupnika - preciziraju u Ministarstvu prosvete.

NEKA NOVA SLAVLJA Alo! otkriva kako će izgledati maturske večeri: Može proslava, ali uz buljuk mera

Alo

 

 

VELIKO INTERESOVANJE

Od direktora osnovnih i srednjih škola sa kojima smo juče razgovarali saznali smo da su đaci i roditelji iskazali veliko interesovanje za organizovanje maturskih proslava. U osnovnim školama koje za to imaju uslove, roditelji su čak insistirali da se slavi u samoj školi. Prethodnih godina nije bilo tako i više se insistiralo na organizaciji na nekom drugom mestu. Za razliku od osnovaca, srednjoškolci će se mahom razmileti po hotelima, restoranima i svečanim salama specijalizovanim za proslave sa velikim brojem gostiju. 

Međutim, kako nam je objasnio Georgi Genov, direktor nacionalnog poslovnog udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede (HORES), u Beogradu i drugim većim gradovima rezervisani su gotovo svi hoteli i restorani koji mogu da prime veliki broj gostiju.

- Restorani su zauzeti jer su mnoge svadbe bile bukirane prošle godine. Ljudi su morali da menjaju termine, već su kaparisali, i to se mora poštovati - navodi Genov za Alo!.

Mere koje će važiti na proslavama

- obezbediti dovoljno sredstava za dezinfekciju u celom objektu

- preporuka je da nema švedskog stola

- bez posluživanja pića na šanku

- preporuka da se meri temperatura na ulazu, ako je proslava u zatvorenom

- muzika pleksiglas barijerom odvojena od gostiju

- što češća prirodna ventilacija prostorije

Pravila za rekreativnu nastavu

U preporuci Ministarstva prosvete o rekreativnoj nastavi (nastavi u prirodi) školama je savetovano da se prednost pruži odeljenjima četvrtog i osmog razreda osnovne škole i završnim razredima srednje škole.

- Imajući u vidu da su učenicima u dugom periodu bili uskraćeni vršnjačka komunikacija, druženje i igra, ali i boravak u prirodi, Ministarstvo preporučuje organizaciju ekskurzija i nastave u prirodi i sa manjim procentom učenika od propisanog, ali ne manje od 50 odsto - stoji u preporuci, uz podsećanje da ekskurzije učenika završnih razreda srednjih škola ne smeju biti organizovane u inostranstvu, već samo na teritoriji Srbije.

Troškovi mature

(srednja škola)

- hotel/restoran 4.000-8.000 (uključen meni i bezalkoholna pića)

- haljina/odelo 5.000-25.000

- obuća 5.000-15.000

- frizura devojčice 2.000-4.000

- manikir/profesionalna šminka 4.000-8.000

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading