Nakon 120 godina u Srbiji se ponovo gnezdi SLEDEĆA vrsta ptice
EPA/ERDEM SAHIN

 

Krajem maja ove godine, ornitolog Marko Šćiban u okolini Kladova utvrdio je da su na obali Dunava prisutne polno zrele jedinke morskih galebova (Larus michahellis) i sinjih galebova (Larus cachinnans), što je ukazivalo na moguće gnežđenje.

Detaljna pretraga terena dala je rezultat i na kamenitoj obali pronađena su tri gnezda morskih galebova u kojima su roditelji ležali na potomstvu, saoppštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

U Srbiji se morski galeb poslednji put gnezdio pre oko 120 godina na Adi Ciganliji, zbog čega je u Crvenoj knjizi ptica Srbije iz 2018. godine svrstan u iščezle gnezdarice.

Morski galeb se gnezdi uz obale Sredozemlja, zapadne Evrope i zapadne Afrike, kao i na pojedinim velikim kontinentalnim vodenim staništima u zapadnoj, centralnoj i južnoj Evropi, maloj Aziji i zakavkazkim državama.

Kladovu najbliža gnezdilišta nalaze se takođe na Dunavu između Rumunije i Bugarske. Morski galeb je tek treća i trenutno najređa vrsta galeba koja se gnezdi u Srbiji. Druge dve vrste su obični galeb (Larus ridibundus) i crnoglavi galeb (Larus malenocephalus).

Van perioda gnežđenja morski galeb prisutan je u većem delu Evrope na različitim morskim staništima, na većim kopnenim vodama, u gradovima, na poljoprivrednim područjima ili deponijama, prenosi Tanjug.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading