PREKRŠIO SAMO ETIČKI KODEKS: Profesor FDU Nenad Prokić,optužen za seksualno uznemiravanje,  kriv ali bez sankcija
Foto: Shutterstock/Zolnierek

 

Po završetku postupka pred Etičkom komisijom Fakulteta dramskih umetnosti, Nastavno-umetničko-naučno veće FDU donelo je rešenje kojim se utvrđuje da je profesor Nenad Prokić odgovoran za povredu Kodeksa profesionalne etike i pravila ponašanja Univerziteta umetnosti u Beogradu, a njegovo ponašanje ocenjeno je kao neprihvatljivo.

U saopštenju Studentskog parlamenta i studentkinje prodekana FDU Andree Pjević, koja je ovu informaciju objavila na svom fejsbuk- -profilu, podseća se da je Etičkoj komisiji FDU stiglo pet prijava za seksualno uznemiravanje od strane profesora dramaturgije, koje se odnose na period od 1997. do 2020, ali je samo jedan procesuiran, jer se tiče aktuelne studentkinje.

Iako je Univerzitet umetnosti ustanovio da je Prokić prekršio etičke norme i pravila ponašanja, Studentski parlament FDU u svom saopštenju navodi da su "razočarani što nisu izrečene nikakve sankcije".

Kako se dalje navodi, u vreme prekršaja postojeći pravilnici nisu propisivali takve mere, zbog čega profesor još uvek radi na Fakultetu:

- Očekujemo od Fakulteta i nastavnog kolektiva da u što kraćem roku naprave i primene Pravilnik kojim će se onemogućiti seksualno uznemiravanje, ucenjivanje i bilo kakvi oblici zlostavljanja, donesu rešenje kojim će se nasilnicima jasno staviti do znanja da za njih nema mesta na Fakultetu, ističu studenti.

Kada je pre dva meseca obelodanjeno da postoji pet prijava protiv profesora Prokića za seksualno uznemiravanje, on je u izjavi medijima to demantovao. Kazao je da je reč o prijavi "zbog ocene" jedne bivše studentkinje kojoj je "greškom poslao fotografije sa plaže, ali da one nisu neprimerene".

Studentski parlament u svom saopštenju pak navodi da u prijavama stoji da je Prokić slao neprimerene fotografije i poruke sa seksualnim konotacijama obično pred izlazak na diplomski ispit na kom je bio mentor, upućivao telefonske pozive sa predlogom za viđanje, pozvao studentkinju u stan na večeru, na hodniku hvatao devojke oko struka i slično.

Takođe, u prijavama piše i da je studentkinje na časovima "dodirivao po leđima i zatazao im zadnji deo brushaltera".

Inače, tokom postupka Nenad Prokić je u pismenom obraćanju Komisiji pretio da će u slučaju bilo kakvih sankcija podići tužbu protiv Fakulteta kao i pojedinačne tužbe protiv svih članova Etičke komisije, pišu Novosti.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading