ĐAVO MEĐU ANĐELIMA Saša Vasiljević, heroj sa Košara, poručio je majci: Neću se vratiti živ, neka mi na sahrani sviraju pesmu iz "Sivog doma"
Foto: Printscreen

Nadimak Đavo dobio je dobio zato što je bio vođa ''Crvenih đavola'' navijača Radničkog iz Kragujevca. Odmah posle srednje škole juna 1998. godine odlazi na odsluženje vojnog roka u Đakovici. Bio je pripadnik 125. motorizovane brigade. Često je obilazio rejon karaule Košare, uglavnom sa vodnikom Plamenom sa kojim je bio u istoj četi. Teško je ranjen ispred ponoći 11. maja 1999. godine u rejonu karaule Košare od dejstva kasetne bombe (koje su zabranjene međunarodnim ugovorima) od koje je preminuo pre nego što su uspeli da ga izvuku.

Nakon što je sahranjen njegovoj majci je stiglo pismo koje je napisao 3 dana pre pogibije u kome je pisalo da je na granici veoma teško da ne veruje da će se kući vratiti živ i da mu je poslednja želja da mu na sahrani sviraju pesmu iz serije ''Sivi dom'' - Sve što želim u ovom trenutku. Poslednju želju mu je majka ispunila na četrdesetodnevnom parastosu.

U trenutku pogibije imao je 19 i po godina.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (4)

Loading
Miroslava

14.06.2021 19:06

Slati decu sa 18 ili 19 godina u rat je za svaku osudu. Neka je večna slava svim poginulim na Košarama i celoj Srbiji.

zz

14.06.2021 22:40

Sav sam se najezio dok sam ovo citao...ja sam tad imao 24 godine...zakazan diplomski na pmf-u...ali nisu imali sluha...mobilizacija i pravac Djakovica. Nikad nisam imao vojnu vezbu...odmah ucesce u ratu...srecom vratih se u jednom komadu...Duboki naklon za sve poginule ...ranjene...njihove porodice... Mislim da bi drzava trebalo vise da ucini za poginule....njihove porodice...vojne rezerviste.....ima nacina...banje, besplatan gradski prevoz u celoj drzavi, prednost pri zaposljenju, besplatne knjige za decu za skolu, besplatan dom i skolarina na fakultetu za decu ucesnika u ratu, umesto umanjenja pri odlasku u penziju odrediti dodatak..nesto slicno kao policajcima ....i vise....policajci imaju to u miru....itd. Nije to mnogo...trebalo bi ova udruzenja malo vise da se potrude... tad sam bio klinac...od tad prodje 22 godine....ej...sta bi bilo da sam ostao invalid...poginuo....ko bi me pogledao.... Urazumite se....kad ste mogli da saljete pozive ..mozete se i malo oduziti tim ljudima....mnogi se nisu odazvali...naslonili pusku uz zidic i otisli...i nikom nista.... Razmislite o tome....nije to mnogo...

dete palog borca

15.06.2021 05:58

Da li se neki od preko 1.000 penzionisanih generala u Beogradu stidi što su ova deca žrtvovana a vojna oligarhija koja je sada u penziji uživa u vilama. OpameTITE se deco. Komanda uvek žrtvuje tuđu decu a svoju sakriva u inostranstvu.