U Nišu za 14 godina vantelesnom oplodnjom rođeno 900 beba
Foto: Shutterstock

 

On je dodao da će taj broj biti vrlo brzo uvećan jer nekoliko parova očekuje rođenje deteta. Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Nišu godišnje se rodi oko 3.200 beba, a nešto manje od četiri odsto njih iz programa je vantelesnog oplođenja.

„Od 1. septembra prošle godine VTO radimo kao da virus korona nije prisutan. Pre toga smo dva puta imali pauze, najpre od marta do polovine juna, a potom od početka jula do početka septembra, jer je bila nepoznanica da li virus utiče na proces oplođenja”, kazao je Mitić. Prema njegovim rečima, VTO postupak odvija se uz mere zaštite i testiranje parova koji prolaze kroz tu proceduru.

Kroz postupak VTO godišnje prođe oko 250 parova. U periodu kada su parovi mogli sami da finansiraju taj postupak i kada je grad Niš učestvovao novcem iz budžeta, na klinici u Nišu bilo je 400 do 450 parova. Direktor Mitić je podsetio da žene u Srbiji mogu da uđu u postupak vantelesnog oplođenja koji finansira država do navršene 43. godine, dok nema ograničenja u godinama za muškarce. Inače, postupak VTO trenutno se obavlja na pet državnih i desetak privatnih klinika.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading