CENE U CRNOJ GORI Ovo morate znati ako se spremate za more!
Foto: Shutterstock

Letnja turistička sezona u Crnoj Gori je počela, istina stidljivo, ali se na plažama već baškare turisti, mahom iz Srbije i kontinentalnih gradova Crne Gore.

Državljanima Srbije nije postavljen nikakav uslov prilikom prelaska granice u smislu PCR testiranja ili dokaza o preležanom kovidu-19 ili potvrdi o vakcinaciji protiv korona virusa, što će zasigurno biti plus crnogorskim turističkim vlastima da dodatno privuku turiste iz Srbije.

Oni koji planiraju da krenu na odmor put Crne Gore, posebno u vlastitoj režiji, bez prethodno uplaćenog aranžmana preko turističkih agencija, uveliko se raspituju o cenama koje će ih dočekati na crnogorskoj obali plavog Jadrana.

Na početku sezone cene su, kako su i obećali turistički zvaničnici Crne Gore, pristojne i prilagođene prosečno platežnom turisti.

CENE SMEŠTAJA U CRNOJ GORI 

Primera radi, prostran lepo uređen apartman u Dobroti kod Kotora u junu košta 25 evra dnevno, a može da primi četvoro gostiju.

U Herceg Novom cene apartmana za 4 osobe se kreću od 30 do 50 evra, u zavisnosti od blizine plaže, opremljenosti apartmana i veličine.

U Budvi, koja je omiljena destinacija turistima iz Srbije, trokrevetni apartman sa dodatnim pomoćnim ležajem u junu može da se iznajmi za 35 evra, dok je cena onih prostranijih, luksuznijih i do stotinu evra dnevno.

U Petrovcu je cena trokrevetnog apartmana u junu od 30 evra pa naviše, dok je u Sutomoru cena tradicionalno niža i kreće se od 25 evra za trokrevetni lepo opremljen apartman udaljen stotinak metara od Ulice Iva Novakovića, odnosno od gradske plaže.

U Baru i Ulcinju cene su šarenolike; četvorokrevetni apartman sa terasom, odvojenom spavaćom sobom i kuhinjom, opremljen novim nameštajem, klima-uređajem i plazma TV-om može da se iznajmi za 40 evra. U cenu je uračunat i parking u dvorištu vile.

Plažni mobilijar i parking

Kada je reč o plažnom mobilijaru, cene takođe “šaraju” u zavisnosti od mesta do mesta.

Tako je, primera radi, na plaži Plavi horizonti, jednoj od najlepših peščanih plaža na Crnogorskom primorju, iznajmljivanje suncobrana i dve ležaljke 15 evra dnevno. Cena je opravdana blizinom Porto Montenegra, ekskluzivnog letovališta za goste sa dubokim džepom.

Plažni mobilijar za sada je na Žanjicama besplatan.

Na plaži Jaz dve ležaljke i suncobran koštaju 10 evra, kolika je cena i u Budvi, Rafailovićima, Sutomoru, Petrovcu, Baru i Ulcinju.

U svakom većem mestu na Crnogorskom primorju postoje gradske plaže gde je moguće samo spustiti peškir, bez iznajmljivanja ležaljki i suncobrana.

Oni koji dolaze automobilom na Plave horizonte trebalo bi da plate parking 3 evra, dok je parking na Jazu za sada besplatan.

Palačinka 1, ručak od 3 evra

Kada je reč o cenama hrane i pića, i one su u rangu pretprošlogodišnjih. Espreso košta od 1,20 evra u Sutomoru, 1,60 na plaži Žanjice, 1,70 na Velikoj plaži u Ulcinju, a 3 evra na Plavim horizontima i u lokalnim kafićima u Budvi.

Limenka gaziranog pića košta od 1,8 evra u Sutomoru, 2,20 evra u Petrovcu, a 3 evra na Plavim horizontima i u Budvi. U zavisnosti od ekskluziviteta lokala, i cene idu naviše.

Cene u restoranima brze hrane slične su beogradskim - pljeskavica košta 1,80 evra, punjena 2,5 evra, a pileće belo meso u somunu ili tortilji 3 evra.

Cene kuvanih jela kreću se od 3 do 7 evra po porciji, a salata od 1,5 do 4 evra. Pica na parče je od 1 evro, koliko košta u Sutomoru, do 3 evra u Budvi, dok je pica u piceriji od 6 do 12 evra.

Palačinka košta 1 evro, koliko i kesica kokica; nešto su skuplje američke krofnice, za koje bi trebalo izdvojiti 1,5 evra. Kolači u poslastičarnicama koštaju od 2 evra, a voćni kupovi su duplo skuplji.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading