IZBEGNITE TROVANJE: U par koraka proverite svežinu mesa iz prodavnice!
EPA/Rayner Pena

 

Meso u prodavaonice stiže u raznim oblicima i nije uvek lako prepoznati koje je sveže i kvalitetno, naročito ako je mleveno. Najbolje bi bilo kupovati domaće, ali to nije uvek moguće. Dobro je dati prednost proizvodima iz regije koji su do trgovine prešli kraći put, no osim informacija na pakovanju valja paziti i na izgled mesa. 

Iako mnogo ljudi misli da je to nezdravo, masnoća mesu daje mnogo od njegove arome, kaže Elisabeth Roesicke iz poljoprivrednog centra Nemačke. Kvalitetno meso moralo bi imati malo unutarmišićne masti, a to se vidi po belim prugama nalik venama kojima je meso prošarano.

Osim toga, ako se kupuje pakovano meso, u njemu ne sme biti vode. Pre stavljanja u korpu dobro ga pogledajte, za to vam ne treba više od pet sekundi. 

"Ako meso leži u krvavoj vodi, to znači da je staro", naglasila je Roesicke. 

Boja

Idealna boja zavisi o tome od toga o kojem se mesu radi. Teletina bi morala biti svetla, ali ne bela, jednako kao i meso peradi. Govedina treba biti srednje crvena, ali ne suviše tamna. Svinjetina je idealno bledoružičasta. Od svih sivkastih nijansi mesa treba bežati, naglašava Roesicke.

Čvrstoća

Ima još jedan način za jednostavnu proveru toga je li pakovano meso još uvek sveže. Ako se pritisne prstom, mora se brzo vratiti u svoje originalno stanje i ne sme ostati nikakvo udubljenje, a površina mesa mora blistati.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading